dissabte, 12 de novembre del 2016

IN MEMORIAN DE SANT ANDREU DE L’HORTA. EL RAVAL DE MEJA. SALO. SANT MATEU DE BAGES

M’endinsava pel camí asfaltat que mena fins al Raval de Meja, prop de Salo, al terme de Sant Mateu de Bages, l’asfalt s’acaba davant la casa de Serramorena, i per des d’allà per una pista de terra, en bon estat, s’arriba fins a la masia de l’Horta.



L’església de Sant Andreu la podem datar almenys des de 1815 segons un medalló situat al damunt de la porta , disposa d’un petit fossar situat al darrera de l’edifici datat llevat d’error de transcripció l’any 1883.


No s’esmenta en les pàgines de l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages, ni tampoc pel que podíem interpretar en la descripció de la propietat que es fa al Catàleg de Masies.

http://ptop.gencat.net/rpucportal/AppJava/cercaExpedient.do?reqCode=veureDocument&codintExp=246296&fromPage=load

La trobava en un magnific treball LES ESGLÉSIES DEDICADES A SANT ANDREU I A SANT ROMÀ A LES TERRES CATALANES de Joan FORT i OLIVELLA http://www.onomastica.cat/sites/onomastica.cat/files/11%20joan%20Fort.pdf

*Sant Andreu d’Horta (Salo, Sant Mateu de Bages), capella, en un turó de 417 metres entre dos rius, a l’oest del terme. Gavin, 5. Bag 445, p. 186.

Hi ha un ‘tontisme’ força estès que afirma que a Internet ‘ es troba TOT’, recordo molts emails de persones amb formació acadèmica d’alt nivell, en els que em diuen “ quan cerquem algun tema concret de Catalunya per Internet, primer busquem l’Enciclopèdia Catalana, i desprès el bloc http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/ “.

El meu agraïment al Josep Maria Gavín i Barceló (Barcelona, 21 de juny 1930), al Josep Sansalvador Castellet ( Barcelona, 7-V-1966 ), al Josep Salvany i Blanch (Martorell, Baix Llobregat, 4 de desembre de 1866 - Barcelona, 28 de gener del 1929), i a tantes i tantes persones que posen ‘llum’ en el tenebrós espai del patrimoni històric i artístic de Catalunya, en aquesta ESPAÑA que VA BIEN només per una minoria – per a la que aquestes qüestions ‘culturals’ no tenen cap interès - ; també, deixeu-m’ho dir al Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç de Savall, 1926 ), company de viatge en aquests darrers anys.

Per descomptat ens agradarà rebre imatges i dades d’aquesta església, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Antonio Mora Vergés

1 comentari:

Enric SC ha dit...

Aquestes dues peces situades al frontis, donen la impressió de ser uns carreus monolítics perforats. Intentaré passar-hi per confirmar-ho o no i amb el vostre permís, en cas afirmatiu, ho inclouré al meu treball sobre FINESTRES, GELOSIES I ÒCULS EN CARREUS MONOLÍTICS PERFORATS.

Enric SC