dimarts, 15 de novembre del 2016

ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL DE MOROR. SANT ESTEVE DE LA SARGA, PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

L’Anna Coll Miralles publica una magnifica col•lecció de fotografies de la Vila Closa de Moror, al terme de Sant Esteve de la Sarga, a la comarca del Pallars jussà.


De l’església advocada a Sant Miquel ‘ el Princep de les Milícies Celestials’, trobava ; edifici unit a les cases de la vila; ha estat molt transformat, tot i que forma part d'un conjunt medieval de gran interès. És una església d'una nau amb un absis semicircular i cripta. Al capdamunt hi ha un campanar d'espadanya. La coberta és de volta de canó, reforçada per tres arcs torals, que arrenquen de sengles pilastres. Els espais de mur entre les pilastres han estat oberts per posar-hi capelles. La porta és al mur sud, i te forma d'arc de mig punt amb un arc de degradació llis i sense ornaments. Al costat hi ha una altra porta. El campanar és situat sobre l'absis. La cripta és sota l'absis i conserva restes de pintures murals. Aquest té sota el ràfec una decoració que combina la pedra amb un forat buit, jugant amb el clarobscur. El parament indica que l'església s'emmarca en el corrent fidel a la tradició constructiva. Els murs, altíssims, indiquen una funció defensiva. Els carreus són petits i ben escairats, disposats regularment.

La ‘concentració administrativa’ no aconseguia la finalitat de fer ‘quadrar els comptes públics’ – raó que es va posar com a justificació - , aconseguia dissortadament però, posar les bases per la pèrdua irreversible de la ‘petita història’ de cada lloc – raó que REALMENT es persegueix sempre amb aquestes accions - , cal agrair a l’Anna Coll Miralles , el seu esforç per esmenar – fins on sigui possible – aquest atropellament.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Rebia del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ) una fotografia de data 16-IV-2000, del Josep Sansalvador Castellet.


Pallars Jussà, Moror (Sant Esteve de la Sarga) Cripta de Sant Miquel. Dins l’Església Parroquial de Sant Miquel