dijous, 3 de novembre del 2016

MASIA DE LES FEIXES DE COANER I LA CAPELLA DE SANT MARTÍ . SANT MATEU DE BAGES

Trobava a patrimoni Gencat; es tracta d'una gran masia orientada cap al Sud. Presenta un conjunt de 5 nivells diferenciats, tres d'ells soterranis i dos visibles a l'exterior. La part dels soterranis (antics cellers, graners, estable i planta baixa) està coberta amb volada de punt rodó feta amb calç i sorra, reforçada en el nivell més alt per arcs gòtics de pedra picada. La coberta de les dues plantes superiors està feta amb bigues. Aquestes plantes són les considerades vivenda i la planta baixa està dividida en una part pels senyors i l'altra pels masovers (avui en dia no n'hi ha).


L'estructura externa de la casa mostra molt bé les diferents etapes d'edificació. Totes les finestres de la casa tenen festejadors.

Pel que fa al balcó, actualment situat en un lateral, havia estat situat, originàriament, damunt la porta principal. Presenta uns petits capitells romànics, un d'ells representa una figura humana i l'altre un animal semblant a un drac. Són capitells totalment decoratius que figuren com a final d'una orla que emmarca la llinda. Tota la vasa del balcó també destaca pel treball fet en la pedra que s'atura a un pam de la terra d'ambdós costats. La llinda també presenta una decoració bastant esquematitzada.

El primer amo de les Feixes fou Guillem Feixes nascut aproximadament l'any 1180.

L'any 1873 la família Feixes abandonava aquesta masia in es traslladava a una possessió seva de Camps.

De la capella de Sant Martí de les Feixes en podeu trobar dades històriques a :
http://www.aarb.cat/publicacions/010.pdf

Trobava una imatge a : http://santmateubages.memoriaipaisatge.cat/?page_id=854


Amb aquest peu informatiu; les Feixes de Coaner amb turons al fons, 1912.Fons: arxiu ACEC

No apareix el campaneret situat avui al final de l’edifici.

Li demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) imatges de l’actual capella de Sant Martí, de la que en podeu veure una imatge de la pàgina web de la masia ; això sense perjudici de fer una visita a la casa com m’oferia gentilment el propietari en la xerrada telefònica que mantenien el 21.10.2016

La casa acull avui estades de turisme rural.


En ocasió de la festivitat de Sant Martí, la celebració litúrgica de l’església de Sant Pere i Sant Feliu de Salo, es trasllada a la capella de Sant Martí, a la masia de les Feixes de Coaner.

Quan al topònim Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) eminent lingüista català, autor del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de l'Onomasticon Cataloniae i del Diccionario crítico etimológico de la lengua castellana, proposava el sentit, boscúria, selva, ..., està fora de dubte que la majoria de topònims son descriptius, i avui si us arribeu fins a Coaner podreu comprovar amb els vostres ulls quan encertada era la tesis del mestre.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola.
M'ha agradat molt llegir el seu article sobre la Masia. A València vaig viure en una, encara que ací són més conegudes com a alqueries. Era una Alqueria de l'època àrab i es vivia molt bé. Salutacions