De l’ermita de Sant Roc de la Donzell d’Urgell, població agregada avui al terme d’Agramunt, a la comarca de l’Urgell ens diu Patrimoni Gencat; que és un edifici de nau únic amb una coberta a dues vessants exteriorment, mentre que a l'interior és coberta amb una volta de canó lleugerament apuntada. La façana és centralment ocupada per un arc de mig punt rebaixat format per petites dovelles. A sobre d'aquesta portalada s'hi pot apreciar un ull de bou circular, també adovellat que dóna pas a un campanar d'espadanya, molt simple, format amb un sol ullal en forma de mig punt albergant una petita campana. Pel que fa als murs laterals, en el primer tram de l'ermita hi ha dos arcs rebaixats, una a cada banda, formats amb dovelles desiguals i irregulars, però actualment es troben tapiats. S'hi aprecien diferents aparells pel que fa els murs. En el primer tram de l'ermita i la façana són carreus irregulars i disposats en filades desiguals, en canvi en el segon tram de la nau són més grans i les filades són més regulars. Aquesta diferència por ser fruit d'una restauració.
La Regina Camps Balagueró, i l’Antonieta Cases Golet, ens facilitaven l’accés al interior, com ho havien fet amb l’església parroquial advocada a Sant Pere, i la ubicació de l’escola pública anterior a la dictadura franquista. Ambdues es mereixen alhora que el nostre agraïment, el reconeixement de Catalunya a la tasca anònima que elles desenvolupen a la Donzell d’Urgell.
Quan al topònim fa referència al donzell o absenta (Artemisia absinthium, planta generalment llenyosa que prolifera als Pirineus.
No trobava cap dada de l’església de Sant Salvador al petit llogaret de Rocabertí, format per un nucli de quatre o cinc cases que formen pinya al volt d’un reduït recinte només obert per llevant, avui deshabitades.
La farigola – timó en aquesta contrada – ens regalava en aquell paisatge dessolat el seu aroma
http://agramunt.cat/docs/POUM%20-%20Aprovaci%C3%B3%20inicial/01%20DOCUMENTS/05%20POUM%20C%C3%80TALEG%20PATRIMONI%20ARQUITECT%C3%92NIC-INICIAL%20JULIOL-2014.pdf
Ens explica l’enciclopèdia catalana que estigué vinculat, almenys des del segle XVII, amb la jurisdicció de la Donzell.
La seva església de Sant Salvador depenia de la parròquia de Sant Tirs d’Oliola.
Ens agradarà rebre’n noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada