Ens endinsàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés per les terres del ‘ forat negre’ de Catalunya
Llegia a patrimoni Gencat; no sabem amb exactitud la data en que es va realitzar aquesta capella, hem de suposar que és obra del segle XIX.
La capella de la Mare de Déu del Pilar es troba situada dintre de les propietats de la finca de la Canosa i a prop de la capella hi ha la masia de la Canosa.
Aquesta capella fou construïda amb l'ajuda de l'amo que hi havia en aquell moment a la finca.
Al excel•lent treball de Lluís Pons i Serra es fa esment de l’esglesia del lloc de Siscar, sense fer esment de l’advocació : http://www.raco.cat/index.php/Urtx/article/view/169077/266401
Quan a l’escut que llueix a la façana tenim :
http://www.armoria.info/libro_de_armoria/SISSAR+o+SISCAR.html
http://www.armoria.info/libro_de_armoria/SOLANES.html
Quan a la descripció ens diu; Capella realitzada amb pedra de carreu de planta rectangular, tan sols té una nau i al costat s'hi obre el cementiri. A la façana hi ha la porta d'accés amb arc de mig punt i adovellada, més amunt un petita finestra i entre la porta i la finestra hi ha un escut, probablement de la família que va fundar la capella del Pilar. A la part superior hi trobem un ull de bou i corona la façana una espadanya. La teulada és de doble vessant. Remata tota la capella una petita cornisa decorada.
Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquest edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com, també de l’església de la Mare de Dñeu del Carme de Claret, ambdós al terme d’Oliola.
Quan al topònim Oliola, demanava el diccionari etimològic de Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), i em deien a la biblioteca de Castellar del Vallès, que per indicació de la Diputació de Barcelona estan fent un espurgo. Em temo el pitjor.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada