dissabte, 17 de febrer del 2018

LA CASA LLORCA DE TORTOSA. L’EBRE JUSSÀ ( BAIX EBRE). TARRAGONA. CATALUNYA

La Cinta Llatje publica una fotografia de la Casa Llorca, Edifici modernista projectat pel mestre d'obres Josep Maria Vaquer Urquizú el 1919, que va morir a Tortosa el 14-12-1921, com m’explica el Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ http://ilercavonia.wikia.com/wiki/Josep_Maria_Vaquer_i_Urquiz%C3%BA


Patrimoni Gencat ens diu; habitatge situat a la cantonada entre l'Avinguda de la Rambla de Catalunya, nº1, i el Passeig de l'Ebre, nº10. En el barri de Ferreries. Consta de planta i dos pisos, en els quals s'obren sengles balconades en els dos carrers. Es tracta de balconades de pedra amb plafons frontals treballats en calat. Hi ha també quatre balcons ampitadors amb barana treballada amb el mateix motiu. Les portes són allindades i les finestres amb arc escarser o de mig punt. L'angle de les dues façanes fa xamfrà i en ell es troba la porta principal d'accés als pisos i una tribuna poligonal , o boínder, a nivell del primer pis, amb finestres emmarcades per columnes clàssiques i ample entaulament a sobre. En el pis superior es transforma en balconada. Com a remat superior de les façanes hi ha una ampla barana en forma de plafó continuat. L'arrebossat simula carreus en els forjats i presenta decoració senzilla de tipus vegetal en els emmarcaments.


La Juli Llorca Cárdenas, actual resident a la finca, m’explica que l’edifici acollia la clínica del Dr. Antonio Llorca Piñol, al que succeirà el seu fill Antonio Llorca Ricart. En un dels murs mitgers, més alt que el de la construcció contigua s'hi podia llegir encara la placa que cita: "Dr. Llorca/ Medicina General/ Rayos X/ Gabinete de Electroterapia/ Corrientes Electricas. Diatecmia/ Rayos ultravioleta".

Enviava un email al Mapa de Recursos Culturals perquè crec que les dades de l’entrada :
http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/tortosa/casa-llorca

Son les mateixes que les de la Casa Sabaté :
http://www.diputaciodetarragona.cat/marc/web/diputacio-de-tarragona/tortosa/casa-sabate

Faig servir sempre que puc – i fins que ho prohibeixi l’article 155, i/o els partits de l’eix del mal – paraules de la llengua catalana, jussà, sobirà; el castellà no té mots específics per referir-se a qüestions orogràfiques, i utilitza els adjectius, ALTO/BAJO, que son del tot inapropiats al meu entendre, i que s’imposaven ’ manu militari’ – com tot el que ve de Madrid – en fer la descripció comarcal.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Antonio Mora Vergés