dijous, 10 de maig del 2018

AJUNTAMENT DE LA BARONIA DE RIALB, ABANS CLAUSTRE DEL MONESTIR DE SANTA MARIA DE GUALTER. LA NOGUERA. LLEIDA. CATAUNYA

Retratava com ho havia fet l’any 1913 el Josep Salvany Blanch , el claustre del que fou monestir de Santa Maria de Gualter, del que ens diu la descripció tècnica ; estructura amb coberta de fusta i amb uns arcs sostinguts per curtes columnes amb uns capitells del que ens de temes vegetals, aquesta part de l’edifici avui l’ajuntament de la Baronia de Rialb, i de la Parròquia de Gualter .


L’any 1593 el papa Climent VIII (1536-1605) atenen al fet que la vida monàstica havia decaigut molt , el va suprimir totalment a fi de dotar amb les seves rendes el capítol de Solsona, en endavant fou una simple església parroquial, i mancat de manteniment va arribar al estat en que el retratava el Josep Salvany.


Abans de la sedició dels militar feixistes contra el govern de la II República Española que donaria lloc a la mal dita Guerra Civil , es mantenia a culte a l'església de Gualter, altres dependències però ja estaven en estat de quasi ruïna i el claustre era destruït en la seva major part. 

Francesc Blasi i Vallespinosa (Valls, Alt Camp, 23 de gener de 1872 — Barcelona, 1 d’abril de 1949) retratava,  monestir de Gualter abans de la seva destrucció  en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/19203/rec/200

El naixement de Francisco Franco Bahamonde (Ferrol, 4 de diciembre de 1892-Madrid, 20 de noviembre de 1975) va ser nefast per a la humanitat.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2018/03/goigs-la-mare-de-deu-de-gualter-gualter.html



l'església durant el conflicte va exercir com a magatzem i polvorí, i per necessitats militars es féu esclatar al final del conflicte quan arribava aquí el front bèl•lic, aquest fet provocava freus destrosses , molt especialment a la coberta i ala murs laterals.


Després d’ anys de total abandó, als inicis de la ‘Democraciola’ l’any 1979 es va dur a terme una campanya de restauració, durant la qual s’hi van fer un seguit d’obres de consolidament de les restes de l’estructura i de neteja del interior. 

Es va endegar una nova campanya l’any 1985, en la que va restaurar integrament l’ala del claustre de la banda del migdia.

L’any 1999, gràcies a subvencions rebudes de la Unió Europea i de la Generalitat de Catalunya, s’inaugurava el nou Ajuntament de la Baronia de Rialb, instal•lat a les dependències del Monestir de Gualter i es dona vida a l’edifici. 

l’any 2004 es fa una nova actuació consolidant els murs de l’església i construint uns passadissos superiors, adequats per contemplar la construcció arquitectònica, s’han construït uns passadissos de formigó amb baranes metàl•liques que faciliten la visita i la visualització en alçada de les diferents perspectives de l’estructura.

Ens atenien molt amablement a l’Ajuntament que acull un seguit d’exposicions molt interessants. 

Us esperonem a conèixer aquestes terres curulles d’història.

Que la Marededéu  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels rialpencs ,   ribetans, sitgetans,  santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.