dijous, 31 de maig del 2018

IN MEMORIAM DEL MAS COMABELLA. SANT LLORENÇ SAVALL. VALLÈS OCIDENTAL.

El mas Comabella es troba documentació de l'any 1326 , en la que ja s'especifica l'existència de la casa de pagès.

A partir de l'any 1965 es va promoure una urbanització que forma part del casc urbà, i que rebé el nom de l'antic mas: Comabella.

Patrimoni Gencat ens diu; la masia de Comabella està situada a la conca de la banda llevantina del turó d'Avellarols (Baiarols).

La seva funció primitiva de mas agrícola ha deixat pas a una urbanització que l'envolta.

El nucli d'habitatge, però resta dempeus, i el formen una juxtaposició de cossos que responen a successives ampliacions. Presenta una diversitat d'alçats, així com diferent tractament en les teulades, algunes d'elles d'una sola vessant. Al centre de les edificacions hi ha una petita esplanada que possiblement respongui a l'antiga era del mas; a aquesta s'obre una petita porta amb arc de mig punt en un dels edificis. Els frontis són arrebossats i els murs laterals al descobert ens mostren els material emprats en la seva construcció: còdol i morter.


En la visita que fèiem el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, el 18.05.2018, la casa presenta un estat lamentable.
Pel que fa a la urbanització el cartell més habitual és ‘ EN VENDA’, i ens expliquen que no n’hi ha més perquè molts veïns tenen por que a la vista del cartell els desvalisin i/o els ocupin la casa.

Ens agradaria fer el catàleg de masies de Sant Llorenç Savall, Sentmenat i Castellar del Vallès, esperem trobar col·laboració des de la ciutadania.

Sou pregats de fer-nos arribar imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com