dissabte, 5 d’octubre de 2019

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE DE BRETUI. SENTERADA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Iniciàvem una joint venture amb la Guillermina Subirà Jordana, que ens ha de permetre divulgar el patrimoni de Senterada i els nuclis que la integren, i pels seus passos comptats tot allò que sigui possible de la comarca del Pallars jussà.

En ocasió de la xerrada amb el Ramon de casa el Tat, nascut l’any 1924 a Bretui, em feia arribar una fotografia de l’Església parroquial d’aquest nucli advocada a Sant Esteve, de la que Patrimoi Gencat en dóna una minsa informació ; Església d'una sola nau, coberta amb volta de canó i flanquejada de capelles laterals, capçalera a ponent i façana a llevant on s'obre la porta d'arc de mig punt que, per sobre, presenta un petit òcul.


A l'angle Sud-est s'aixeca una esvelta torre campanar, rematada per un xapitell. Els murs exteriors són de pedra vista, sense desbastar, excepte la part alta del campanar, que és arrebossat.

No trobava cap imatge del interior del temple, quan sigui possible ens esperem que alguna ànima caritativa ens la faci arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La Guillermina Subirà Jordana, em feia una observació, el Tat s'estima el seu tractor casi com a la seva vida i va voler ser fotografiat amb ell.


Quan a la poquíssima informació relativa a Sant Esteve de Bretui, dissortadament és una constant en aquesta Catalunya cefalòpodica que patim; la informació augmenta en la mesura que ens apropem a la megalòpolis, i al inrevés.

Esperem que la República – que ja tarda – també en això, com en la despoblació de la Catalunya interior sàpiga posar-hi remei.

Per intercessió de Sant Esteve, patró també de Castellar del Vallès, li feia arribar la meva sempiterna pregaria a l’Altíssim; Senyor , allibera el teu poble !