dilluns, 7 d’octubre del 2019

QUE EN SABEU DE LA CASA GROSSA DEL CATLLARI?. MONTMAJOR. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ. CATALUNYA

Els amics de Catalunya Abandonada, publiquen una sèrie de magnifiques fotografies de la dita Casa Grossa del Catllari, al terme de Montmajor a la comarca del Berguedà sobirà, insisteixen ells – i també nosaltres – en les proporcions d’aquest edifici, i la quasi absoluta manca de dades.




file:///C:/Users/Antoni/Downloads/RASOS%20DE%20PEGUERA%20PER%20LA%20CASA%20GROSSA%20I%20CANALS%20DE%20CATLLAR%C3%8D.pdf

La Casa Grossa en un dels exemples del que eren els grans masos propers que hi havia per aquestes zones i que eren veritables “petites comunitats” o “grans famílies” agrupades.

Aquestes masos, auto suficients, arribaven a albergar més d’una vintena de persones que tenien en ell la seva residencia de manera fixe.
Molts d’ells, si no havien d’acomplir deures públics, com l’aleshores Servei Militar Obligatori , amb prou feines sortien del mas i dels seus voltants en tota la seva vida.

La seva existència es reduïa al pas de les estacions i a la pròpia vall d’ Aiguadora.

Avui, la Casa Grossa com les Canals de Catllarí, i tants i tants altres masos del volant que abans formaven una veritable xarxa social a la muntanya, ara resten en el més absolut oblit.

A part d’algun que altre excursionista , únicament el sol de l’alba al crepuscle , i la lluna del crepuscle a l’alba, transiten pels camins en desús que porten fins aquests edificis avui quasi enrunats, que varen aixoplugar persones i besties fins ben entrat el segle XX.

https://www.youtube.com/watch?v=rl4FocEznbs

http://mdc.csuc.cat/cdm/ref/collection/afcecemc/id/679

La meva cerca al Mapa de Patrimoni no obtenia el dissabte 5 d’octubre ddw2019 cap resultat, altrament no la sabia localitzar a https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Montmajor

Algú té més dades ?. Sou pregats de fer-nos-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com , Catalunya us ho agrairà.