diumenge, 20 d’octubre del 2019

EL PONT JOAN PLA PELEGRÍ O DELS PASSEIG DELS ARBRES. SANT LLORENÇ SAVALL. VALLÈS OCCIDENTAL.

Tenia el goig de xerrar telefònicament amb el Joan Carné Pla, amb el que espero tenir ocasió de compartir taula al restaurant Cal Ramon de Sant Llorenç Savall, el proper dimecres 23.10.2019, un cop feta la visita al Jutjats de Pau, on esperem re collir els certificats de naixement i defunció de Joan Pla Pelegrí ( Sant Llorenç Savall 1883 + 1981 ) , si en temps i/o la salut no ens ho impedeixin i per descomptat si això no pertorba a les ‘autoritats’.

Joan Pla Pelegrí va intervenir en les obres que permetrien que la llum i el telèfon arribessin a Sant Llorenç Savall; a la construcció de les Escoles Públiques; a la construcció de la Capella del Marquet de les Roques , advocada a Sant Roc; el pont que permet creuar el Ripoll a l’alçada de Pons Ferre,..., intuïm que també de la reforma modernista de mas Pregona o Comapregona a la Vall d’Horta, esperem que Joan Carné Pla ens ampliï la relació d’edificis en els que va intervenir Joan Pla Pelegrí, i al ensems que ens faciliti una imatge d'aquest fill insigne de Sant Llorenç Savall.

El Mapa de Patrimoni fa esment ‘obiter dicta’ del pont dels Passeig dels Arbres; el carrer arrenca de la carretera de Monistrol, on hi ha la casa de numero 80 , el tram més antic i interessant patrimonialment però, el constitueix un grup de casetes mitgeres a la part alta, per damunt de les escoles.


Es tracta d'un conjunt de cases bastides als anys 20 i 30 en què les façanes conserven elements decoratius propis de principi de segle XX.

El núm. 6 té l'any 1927 inscrit en un esgrafiat floral, ceràmiques blanques i blaves i és l'única amb pis i golfa.

Els núms. 10 i 12 duen les dates de 1926 i 1930 respectivament, i conserven les entrades revestides de ceràmica i altres elements històrics.

El núm. 36 té el carener del terrat decorat amb motllures i cobert amb una teuladeta de trencadís ceràmic. Totes juntes conformen un atractiu grup de casetes baixes.

La seva història és paral·lela a les escoles, el celler cooperatiu i el Vapor, la construcció del pont i altres edificis coetanis com la casa de la carretera de Monistrol núm. 80 i fou un primer concepte urbanístic de passeig amb arbres en el conjunt urbà.

Tinc la intuïció, que espero corroborar el dimecres 23.10.2019, que en totes i cadascuna d’aquestes edificacions hi ha la mà del mestre d’obres Joan Pla Pelegrí ( Sant Llorenç Savall 1883 + 1981 ).

Insisteixo – deixeu-m’ho fer que ja tinc una edat - en que Sant Llorenç Savall AMB URGÈNCIA hauria de dedicar un carrer, una Plaça o fins la millor de les seves arteries urbanes, a honrar la memòria d’aquest fill insigne.

Intentaré obtenir-ne una imatge des de baix, malgrat el pèssim estat en que es troba.


La previsió de tempestes pels propers dies ha fet, lloat sigui el bon Déu, que es fes un desbroca ment del llit del Ripoll, i dels barrancs que li aporten cabals.