divendres, 25 d’octubre del 2019

TORRE D'EN FÀBREGAS CONSTANTÍ. EL TARRAGONÈS

Havíem començat una joint venture amb el Raul Pastó Ceballos, i li demanava fotografies de la De la Torre d’en Fàbregues, situada entre el camí Ral i la carretera de Sant Ramon, al terme de Constantí a la comarca del Tarragonès; Patrimoni Gencat ens diu que fou construïda l'any 1916 per Evarist Fàbregues Pàmies (Reus, 1868 - Barcelona, 1938), en el moment de la seva puixança econòmica.




Evarist Fàbregas i Pàmies (Reus, 1868 - Barcelona, 1938) va ser el promotor d’aquest edifici que molt possiblement va projectar l’arquitecte Josep Simó i Bofarull (Reus, 1890 - 1966), autor de la casa Fàbregas a la Pl. Catalunya - raval de Santa Anna. Reus (Baix Camp), i de la reforma del Mas dels Frares (la Febró), al que es pot accedir per una pista situada abans del km 26 de la ctra. T-704. La Febró (Baix Camp). Altrament, l’any 1916 l'arquitecte Josep Simó Bofarull, feia la reforma del Centre de Lectura de Reus a instàncies d'Evarist Fàbregues.

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0025746.xml

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0062796.xml

El Valentí Pons Toujouse, autor el blog MODERNISME , em deia ; de la torre Fàbregas em van comentar que la va dissenyar el propi Evarist Fàbregues. Ens agradarà – en el seu cas – confirmar aquesta hipòtesis a l’email coneixercatalunya@gmail.com

L'aspecte més destacat de l'edifici és la torratxa que està col·locada a la dreta de la façana, la seva planta és quadrada però l'acabament és dodecagonal, construït amb fusta i manises de color blaves. L'edifici presenta planta baixa i u pis amb balconada que ressegueix tota la façana amb balustrada a sobre tot el traçat de la masia.

La planta de la masia presenta façana plana que s'obre en dues ales a la part del darrera, amb un rètol interessant a la façana, escrit en lletres modernistes, on es llegeix "Maria Teresa".

Les imatges diuen amb prístina claredat que la casa no viu el seu millor moment, i dissortadament el Patrimoni Històric no és una de les prioritats ni del REINO DE ESPAÑA, ni de la GENERALITAT DE CATALUNYA, LA DIPUTACIÓN PROVINCIAL,…

Li havíem dedicat a l’ Evarist Fàbregues Pàmies (Reus, 1868 - Barcelona, 1938), un CATALANS EXCEPCIONALS al DIARI DE CASTELLAR DEL VALLÈS.