diumenge, 2 de febrer del 2020

CAN PONSIC. PATRIMONI HISTÒRIC MALMÉS DE SANT QUIRZE DEL VALLÈS.

Anàvem fins a Sant Quirze del Vallès el Joan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, volíem retratar la masia de Can Ponsic, abans de la seva desaparició.




Can Ponsic. Era una extensa finca situada a l'oest de Sant Quirze. Havia estat durant moltes generacions, propietat de la família Ponsich, els quals tenien la casa pairal a Sarrià. La troben anomenada per primera vegada al fogatge de 1637.



A causa de la configuració del terreny, en els anys de pluja es formaven tolls d'aigua que feien bonics paratges en una terra que normalment es força seca. Durant l'incendi forestal de l'any 1994, es va cremar tot el bosc que gaire bé ocupava la totalitat de la finca.

Quan l'últim dels Ponsic, José María de de Ponsich y de Sarriera (1892 – 1982) va morir sense descendència directa, va deixar la finca als frares caputxins de Sarrià, els quals van construir la residència geriàtrica.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1978/08/19/pagina-28/32942880/pdf.html?search=jose%20maria%20ponsich

Don José María de de Ponsich y de Sarriera , Abogado; Caballero de –la Orden de Malta; de la Orden TercIaria de San Francisco y fundador (de la «Unión (de Amigos de los Enfermos —, entregó su alma al Señor el dia 13 de marzo de 1982 «El Patronato Ponsich pro Enfermos y Ancianos, y sus miembros don Francisco de Riba, don Antonio de Moragas y don Javier Arañó, ruegan su asistencia a la misa que se celebrara, para su eterno descanso, en la parroquia de San Vicente de Sarriá, a las 20 horas 15, y su posterior entierro en el cementerio de San Gervasio.


En alguna ocasió em parlaven de de la ‘comtessa de Ponsic’ , com en altres ocasions el títol al que es feia referencia ‘comtessa’ no tenia relació amb la finca; María del Pilar Ponsich y Sarriera, VII marquesa de Moyá de la Torre ( 1868 + 1952) , era neta de Joaquín de Sarriera y Larrard (1834-1909), VIII conde de Solterra.

En els anys 1999-2000 els frares caputxins van signar un conveni amb l'Ajuntament, de manera que avui, els terrenys son propietat municipal i amb ús previst d'equipaments esportius.

Actualment, les fotografies son del dissabte 1 de febrer de 20202, el seu estat es molt precari.

En relació amb l’inventari fet l’any 1999 complementari al PGOU de 2000, n’han quedat excloses les masies que s’han integrat a l’espai urbà, i que són les que segueixen:

1. Can Barra.
2. Can Feliu.
3. Can Duran (El Mas).
4. Can Ponsich.
5. Can Llobet.
6. Can Pallàs.

http://poum.santquirzevalles.cat/wp-content/uploads/2019/03/i_POUM_SQdV_INI_Masies_Sign.pdf

http://www.favsq.org/historia/masies.html

http://territori.scot.cat/cat/notices/pla_urbanIstic_de_l_aiguamoll_de_can_ponsic_sant_quirze_del_vallEs_2006_1050.php

http://invarque.cultura.gencat.cat/FitxaGeneral?index=374&consulta=MSUxK2NhbiBjb3J0YWRhJTIrLTEl&codi=13142

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2019/04/in-memoriam-de-can-ponsich-sant.html

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/2680/rec/3

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/5407/rec/5

En matèria de destrucció del patrimoni històric , dissortadament el REINO DE ESPAÑA excel·leix en la seva pràctica.

Que ho fa que això NOMÉS succeeix en activitats negatives?.

El franquisme feia una excel·lent tasca destructiva, quines conseqüències  bàsicament pel pas del temps i la mala política del 'laissez-faire, laissez-passer'  dels “ demòcrates successors de la dictadura , costaran molt de revertir.

El Fons Estudi de la Masia Catalana,  a conseqüència de l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, no podia, no ja concloure, sinó senzillament consolidar els fonaments de la seva ambiciosa proposta, i ens deixava una tasca MOLT incomplerta. 

 https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

El món està en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/



1 comentari:

Anònim ha dit...

Estic llegint el teu post i m'assemblat molt ben parit, fins que he arribat al final, aquesta masia és de l'ajuntament de Sant Quirze i qui la té abandonada i feta malbé és l'ajuntament, no l'arregla perque no tenen diners, les que han arreglat fins ara, Can Barra i Can Feliu ha estat perque han tingut diners d'europa que els ha financiat, estimat senyor, en aquest cas l'estat espanyol no té res que fer. Salutacions.