dilluns, 24 de febrer del 2020

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PUBLICA DE TIVENYS ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. L’EBRE JUSSÀ

Ens explicaven que l’edifici que aixoplugà la Biblioteca Pública Municipal, fou la primera del poble de que es té notícia, i estava advocada a Sant Isidre . L'any 1574, Juan Izquierdo (Torralba de Ribota, ? - Tortosa, 30 de setembre de 1585) , Bisbe de Tortosa nombrà el primer capellà de Tivenys (que era de la noble família tortosina dels Pinyol, els quals tenen la pinya com a símbol heràldic). El Santíssim fou traslladat a la nova església barroca l'any 1774.

L'edifici va tenir usos molts diversos "Quartel" o caserna l’any 1837, per acollir més endavant les escoles, i quan es traslladaven a l’espia que avui ocupa el recinte firal de Tivenys, magatzem , i desprès de la victòria dels sediciosos feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, els ‘usos’ que s’acostumaven durant la dictadura franquista.


Als anys vuitanta va ser condicionada per a Biblioteca Pública Municipal.

Esperem la col·laboració de nostres lectors a l’email coneixercatalunya@gmail.com , per completar aquest inventari dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista.