Retratava el 19.04.2018 al Josep Olivé Escarré davant la façana de l'església parroquial de la Pobla de Lillet, advocada a Santa Maria , construïda a mitjans del segle XVIII sobre les restes del castell dels Mataplana, que s'havia cremat.
La nova parroquial fou projectada per Josep Morató i Soler al primer terç del segle XVIII i la portada fou realitzada per el seu germà, Jacint Morató i Soler, entre 1724 i 1737. les obres foren acabades a finals del segle XVIII.
Patrimoni Gencat ens diu que l’Església parroquial construïda el segle XVIII (fou acabada l'any 1784) dins d'una estètica barroca per Jacint Moretó i Soler segons projecte del seu germà Josep. Consta d'una sola nau amb quatre capelles laterals per banda. El campanar, de dimensions considerables, és de planta quadrada i coronat per un cos vuitavat modern. A la façana principal (migdia) destaca la porta d'entrada, emmarcada per tota una estructura monumental d'estil barroc: dues pilastres adossades emmarquen la porta i el seu immediat coronament, format per una motllura de traçat còncavo-convex que acull l'escut de la vila; dels elements que les culminen sorgeix una altra motllura que defineix l'espai ocupat per la fornícula, acollidora en altre temps d'una marededéu, ara perduda. Al cim de l'estructura del portal s'obre un òcul circular.
Antigament, l'arrebossat simulava un aparell format per maons regulars, però després es va picar l'arrebossat deixant la pedra vista i, a principis dels segle XXI, es va tornar a arrebossar i pintar, però sense simular carreus. Altre modificació són les finestres obertes a la banda de l'evangeli -abans de dues fulles i rectangulars- que ara són quadrades i formades per quatre grans blocs de pedra.
L'any 1981 es recuperà de l'interior l'escassa decoració neoclàssica que restava, es pintaren les parets, s'arrebossaren els murs i es treballà en el paviment.
Fotografia del interior de Joan Contijoch Boada.
Menció especial per a la Majestat de la Pobla de Lillet que originàriament es trobava al Monestir de Santa Maria de Lillet, i que en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, va haver de ser traslladada a la Cova de Sant Ignasi de Manresa, on la Generalitat la va recollir per tal de preservar-la, així com va fer amb d'altres imatges del patrimoni català.
Més endavant, , va tornar a la Pobla, on va presidir l'altar major de l'Església Parroquial.
https://www.naciodigital.cat/noticia/84705/majestat/romanica/pobla/lillet/torna/restaurada/casa
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada