dijous, 16 de novembre del 2023

CAN HOSTA. BREDA. LA SELVA

 

Dolcet, J., un dels “ misteriosos” fotògrafs, sense nom propi, ni cognom matern, i per descomptat, res de res, quan al lloc i data de naixement i traspàs, retratava entre 1890 i 1936,  “Vista parcial de Can Hosta”, Breda, la Selva.  Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email castellardiari@gmail.com



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/6947/rec/169

L'Estudi de la Masia Catalana va ser un projecte ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

L’objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili.

El fons fotogràfic consta de 7.705 imatges d'unes 1.500 masies de Catalunya i les Illes Balears.

L'alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, suposava per a Catalunya retrocedir quasi a l'edat mitjana.  

Llegia de Can Hosta; edifici aïllat, situat en el trencall a la dreta de la sortida del nucli, en direcció Viabrea, just passat el restaurant Santa Anna.


Masia de grans dimensions, amb coberta a dos vessants i de teula àrab. Està formada per dos habitatges i altres dependències de caràcter agrícola (que a causa d'un incendi l'any 1994 quedaren en molt mal estat).

La del darrere, la més antiga, era una casa de masovers, i està datada en el s. XVI. Consta de planta baixa i pis. Façana de pedra picada, porta amb dovelles, i dues finestres d'estil gòtic. La central té quatre lòbuls en forma de petites cares que ornamenten la part inferior de l'arc conopial i que reposa damunt d'unes bases amb dues cares esculpides a l'aresta, i a més té un petit balcó. L'altra finestra, més petita, també té arc conopial amb quatre arquets (però en aquest cas sense cares esculpides) i reposa sobre unes bases amb dues cares d'àngel treballades a l'aresta.

L'altre habitatge, on vivien els amos de la masia, és el més modern i està datat del 1866. Coberta a doble vessant, amb el ràfec de la teulada amb bigues de fusta. Té planta baixa i dos pisos, i en destaca una gran galeria amb arcades: tres grans arcs a la planta baixa, tres més al pis i cinc arcs més petits al segon.

L'any 1994 hi hagué un important incendi a Breda i Can Hosta i el Molí d'en Fogueroles en patiren les conseqüències.

En el cas de Can Hosta les dependències agrícoles han quedat sense sostre