dilluns, 27 de novembre del 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE VALLIRANA, ADVOCADA A L’APÒSTOL I EVANGELISTA SANT MATEU . EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

https://patrimonicultural.diba.cat/element/esglesia-parroquial-de-sant-mateu

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=404

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/19382

https://www.yumpu.com/es/document/read/12237918/el-martiri-dels-temples-patrimoni-cultural-arquebisbat-de-barcelona

https://naturalocal.net/ca/activitats/barcelona/arquitectura/esglesia-de-sant-mateu

https://patrimonicultural.diba.cat/element/goigs-a-sant-mateu



Llegia de l’església parroquial de Vallirana, advocada a sant Mateu; església de planta basilical formada per una gran nau central, dues laterals i un absis carrat. La nau central està coberta amb una volta de canó i llunetes, separada per arcs torals i sostinguda per grans pilastres amb les impostes motllurades. De fet, aquesta motllura ressegueix els murs laterals de la nau fins al fons de l'absis, que també està cobert amb la mateixa volta. Aquest presenta un gran retaule de rajola ceràmica i un cambril central amb la imatge de Sant Mateu. Les capelles laterals estan cobertes amb petites voltes de canó i llunetes, i s'obren a la nau central mitjançant grans arcs de mig punt amb les impostes motllurades. Damunt seu, i resseguint el perímetre del temple per darrera de l'altar major, destaca el trifori, obert a la nau central mitjançant obertures d'arc rebaixat amb vitralls acolorits. En l'actualitat, en aquest espai hi ha instal·lat el Museu d'Història Religiosa. Als peus del temple hi ha el cor, obert a la nau central mitjançant un gran arc rebaixat. La sagristia està situada darrera de l'altar i, al seu costat, hi ha la capella del Santíssim, amb una volta de canó i llunetes i un rosetó amb vitralls acolorits. El temple compta amb un baptisteri i un gran finestral acolorit i reformat. El campanar està situat a l'extrem nord-est de l'edifici. La façana principal presenta un portal d'accés rectangular emmarcat amb pilastres i amb un frontó semicircular motllurat. A banda i banda, dues finestres d'arc rebaixat amb reixes de ferro decorades. Damunt seu, un gran rosetó envoltat d'esgrafiats decorats amb motius figuratius, florals i geomètrics. La façana està rematada amb un coronament ondulant motllurat i una creu central. La construcció està bastida amb pedra de diverses mides lligada amb morter. A la part inferior de la façana hi ha carreus de pedra.

El temple fou saquejat  en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República (l'altar major i els laterals van ser destrossats i les imatges cremades).

 L'edifici va servir per acollir els refugiats evacuats del front d'Aragó.

L'any 1938 s'utilitza de magatzem i garatge de l'exèrcit d'Aviació.

 El mes de febrer de l'any 1939, tot just acabades les hostilitats bèl·liques  s'inicien les obres de rehabilitació del temple. La direcció de les obres l'assumí l'arquitecte Manuel Baldrich Tibau (Tarragona, 1911 - Barcelona, 1966) .

 L'any 1962 finalitzen les obres d'arranjament de la façana del temple (feta amb carreus de pedra) i, posteriorment, el 25 de desembre de 1971, es beneeix el nou esgrafiat de la façana, per les dates pensem que l’autor podia ser el  Ferdinandus Serra Sala (Barcelona, 1905-1988), de no ser així, ens agradarà tenir noticia de l’autor a l’email castellardiari@gmail.com

https://www.academiadelpartal.org/files/n8_127_144.pdf

Els esgrafiats representen les imatges de Sant Mateu, patró del poble, i de Sant Josep Oriol, patró del clergat català.

La creu de ferro forjat que la corona,  fou obra del ferrer Carles Roig i Xancó.

L'església va ser objecte de diverses reformes durant els anys 90 del segle XX. Entre d'altres, es va reformar l'altar major i es van substituir les pintures originals de Santiago Tarragó Lafau (1907-1982)  per l'actual retaule de ceràmica. Aquestes pintures havien estat realitzades l'any 1948.


Ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com  de l’autor de les reformes de l’Església, i de l’autor del retaule de ceràmica  

Entenem que  allò de "que surja el efecto sin que se note el cuidado" continua vigent , l’exigència de documentar el Patrimoni històric de Catalunya  però, és un imperatiu categòric, pels catalans, i per descomptat per totes les persones interessades per aquestes qüestions .

Passen els dies, les setmanes i  dissortadament no s’atura   la "monotonia criminal que alhora que contínua,  fa en un exercici de sadisme,  que bona part dels mitjans de comunicació audiovisuals, recullin les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"

Ah!, només te dret a defensar-se Israel, que com recordava l ’ António Manuel de Oliveira Guterres (Lisboa, 30 d’abril de 1949), també té, i des de fa molt anys , el dret d’ofendre als Palestins 

Les mares palestines que veuen morir els seus fills com a conseqüència dels atacs israelians, de fam, de desatenció sanitària, …, i els infants assassinats, son veritables sants.

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

Que  Sant Mateu   i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»