dilluns, 6 de novembre del 2023

IN MEMORIAM. MAREDEDÉU DELS ÀNGELS. LLES DE CERDANYA

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/mare-de-deu-dels-angels-de-la-llosa-lles

Ermita i antiga parròquia, avui en ruïnes, que havia estat advocada a la Marededéu dels Àngels,  està situada al vessant est del penyal rocallós on s’assenta la fortificació de la Llosa.La descripció ens diu ; edifici d’una sola nau amb la coberta d’embigat, desapareguda, capçada a llevant per un santuari cobert amb volta de canó, de perfil apuntat, que és l’únic element que el singularitza dins la planta totalment rectangular de l’edifici. Actualment el santuari és tancat per una paret de pedra seca per tal d’aprofitar-lo com a cabana.

 

El mur de ponent ha desaparegut gairebé del tot, però encara són visibles els brancals de la porta del temple, que al mur sud disposa d’una segona porta, molt baixa i molt més estreta que la de ponent. Aquesta porta ha estat convertida en finestra, resolta amb un matusser arc de mig punt, amb el cap-i-alt format per una biga de fusta i un arc de descàrrega. Cal assenyalar que exteriorment aquesta porta queda a un nivell força elevat amb relació al terreny.

 

A la nau no es conserva cap finestra, tot i que potser n’hi havia alguna a la desapareguda façana oest; al sector del santuari se’n conserven tres, totes d’una sola esqueixada, una a la façana sud i dues al tester de llevant, paredades.

 

L’aparell és de reble, format per blocs de pedra granítica local, sense treballar, disposats irregularment amb abundant argamassa de calç i amb peces més treballades a les cantonades, les portes i la volta.

 

No hi ha dubte que la tipologia de l’ermita de la Llosa resulta força singular, i fa pensar en les esglésies de planta rectangular, sense santuari diferenciat, que es troben en zones com la Garrotxa o l’Empordà cap a la fi del segle XII i durant el segle XIII, època amb la qual s’avenen les formes que trobem a la Llosa.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2016/08/goigs-la-mare-de-deu-dels-angels-la.html

https://www.prevencionintegral.com/sites/default/files/12_col_romanic_cerdanya_cat.pdf

http://cat.romanic.eu/catalunya/cerdanya/lles-mare-de-deu-dels-angels-de-la-llosa-s-xii-xiii/

Que la Marededéu   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,  kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.