divendres, 8 de març del 2024

MASFERRER. SANT SADURNÍ D’OSORMORT. OSONA

 Joan Nonell i Febrés (1875-1945),  

https://corporativo.semillasbatlle.com/historia/

Josep Maria Armengol Ros – del que ens agradarà tenir noticia del lloc i data de naixement i traspàs, i de la seva peripècia vital a l’email castellardiari@gmail.com 

L’ANTONIO GALLARDO I GARRIGA (Barcelona, 18/04/1889 – 16/06/1942), li poso la O al nom, perquè com en el meu cas, en aquella època no es permetia la inscripció al Registre Civil de noms en altres llengües que no fossin el castellà –  “ ells “ en diuen espanyol – . La Constitució de 1978 però, l’anomena correctament castellà.

I altres fotògrafs del Fons Estudi de la Masia Catalana,  recollien imatges del casal Masferrer de Sant Sadurní d’Osormort, que els fascinava.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/Sant%20Sadurn%C3%AD%20d'Osormort/field/ageo/mode/exact/conn/and

Sant Sadurní d’Osormort  assolia el sostre demogràfic al cens de 1857 amb 343 ànimes, i es tancava l’exercici 2023 amb 89  habitants de dret.  Els de la Masia Catalana es deixaven molta feina per fer. 

Nosaltres havíem publicat : 

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/10/sant-sadurni-dosormortosona.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2014/05/edifici-de-la-casa-de-la-vila-de-sant.html

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2018/02/in-memoriam-de-lescola-la-casa-de.html

Patrimoni Gencat en diu; Masia de planta rectangular coberta a tres vessants. A la banda de tramuntana, amb el carener perpendicular, presenta porxos d'arc rebaixat sostinguts per pilars a nivell del primer i segon pis. La casa està envoltada per un mur amb un portal d'accés a migdia i un altre a tramuntana, aquest últim tanca el barri i té un emblema datat a la dovella central. Cal assenyalar els esgrafiats del mur de tramuntana i del cos de porxos que s'adossa a aquest. La casa, en aquest sector, té boniques balconades a nivell de primer pis i decoracions de ferro forjat així mateix té portals i finestres decorats amb formes conopials. És construïda amb pedra, arrebossada i estucada al damunt.


https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/23805

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

1 comentari:

Josep Balius Planellas ha dit...

Em sembla magnífic el treball que fas, t’acaba de descobrir navegant per Internet de cara a fer un altre capítol pel meu bloc Racons de Catalunya, el qual faig exclusivament en català, al igual que les petites pel·lícules que hi poso.
Et convido a veure el meu bloc, ja em diràs que et sembla:
josepbaliusplanellas.blogspot.com
A si i moltes felicitats pel que fas, cal lluitar per la nostra cultura i la nostra llengua. Si ho féssim en un altre idioma segur que tindríem mes seguidors, però hem de lluitar per lo nostre: Catalunya i el català.
Salut company.