dijous, 21 de març del 2024

CASA I CAPELLA DE SANTA LLÚCIA. BEUDA. LA GARROTXA

 

El Josep Salvany Blanch, retratava l’any 1920, Santa Llúcia del Segueró o Maials, al terme de Beuda a la comarca de la Garrotxa.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6361/rec/16

Existeix encara :https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/9921


Fotografia.  Olga Sacrest i Roca ( Olot, la Garrotxa 16 de juny de 1960 )

De la capella hi ha escasses notícies documentals i molts autors deixen d'esmentar-la.


 Francesc Montsalvatge Fossas (Olot, 28 d'agost de 1853 - Girona, 30 de juny del 1917, en el seu "Nomenclator Histórico" indica que es trobava ja enrunada, i que el 1825 l'havia fet restaurar la família Noguer de Segueró. Consta que Pere de Noguer i Rocafiguera ( Seguerò, 18-12-1789 + 16-5-1854 )  , el qual administrà durant prop de 42 anys l'extens patrimoni de la pairalia, restaurà en la data esmentada la capella de Santa Llúcia, i feu fer de nou el retaule de l'altar, el cor, la cornisa, bancs, teulats, etc. En els dies foscos que seguien a l'alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, l'església patiria severs estralls. 

https://www.portalgironi.cat/index.php/historia/genealog/3057-genealogia-persones/3400-noguer-rocafiguera-pere

L'any 1980 es van fer unes obres de restauració.

Es deia  en èpoques  passades, “Si voleu saber qui són els més rics d’aquesta terra: el Noguer de Segueró, el Sobirà de Santa Creu i l’Espona de Saderra”. En algun lloc he trobat que s’inclou també el Vilar de Sant Boí de Lluçanès.

Que  Santa Llúcia  i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

1 comentari:

Josep Maria Viñolas Esteva ha dit...

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/07/goigs-santa-llucia-beuda-garrotxa-girona.html