dimecres, 6 de març del 2024

LES PUELLES. AGRAMUNT. L’URGELL. ESGLÉSIA DE SANT DOMÈNEC I L’EDIFICI QUE HAVIA AIXOPLUGAT L’ESCOLA. L’URGELL

 


Visitàvem les Puelles l’any 2017 el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926 + Castellar del Vallès, 6 de maig de 2019) on localitzàvem l’edifici que havia donat aixopluc a l’escola publica.



https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2017/05/in-memoriam-de-puelles-i-la-seva-escola.html

Llegia que l’edifici que hi ha darrere de  l'església, al capdamunt del poble,  havia estat  l'antic castell medieval, probablement del segle XI, pertanyent als comtes d'Urgell que l'infeudaren a diversos senyors al llarg del temps, del qual no resta vestigi. Al seu lloc, hi ha un casalot del segle XVII, dit “el castell”, que presenta algunes estructures antigues, carreuades, combinades amb trams de maçoneria carejada, lligada amb argamassa. A la llinda del finestral principal hi figura la data de 1686.

L’església  de Sant Domènec va ser objecte d'una primera restauració l'any 2010  en la qual es van arranjar les escales de l'altar, els sòcols dels murs interiors, la sagristia i la il·luminació.

El 2013 es va fer obres per evitar les humitats de les parets, es va repicar i deixar a la vista la pedra dels pilars.

L'any 2019 es va restaurar malgrat que es van desfigurar algunes de les principals obertures de la façana principal.

 A la missa de la Festa Major hi ha la tradició de beneir els càntirs.

En aquest enllaç podreu veure imatges del interior: 

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/49512

 Que Sant Domènec   i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria pels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.