dimecres, 21 de maig del 2014

EDIFICI DE LA CASA DE LA VILA DE SANT SADURNI D’OSORMORT. OSONA. CATALUNYA

Sant Sadurní d’Osormort tenia un cens de 233 ànimes l’any 1900, i assolirà el seu màxim històric l’any 1940 amb 318 veïns, d’aleshores ençà, primer de forma progressiva i al final de forma exponencial, acabava assolint un cens l’any 2013 de 88 habitants.

La tipologia de la Casa Consistorial , em recordava molt les Escoles Clàssiques, aula de nens, aula de nens, i un pis on residien els mestres; m’agradarà rebre alguna noticia a l’email d’aquesta finalitat, com el nom del mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici.

La descripció ens diu ; Casa Consistorial de planta rectangular amb un cos central que sobresurt en alçada i cobert a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana situada al nord. Aquest cos consta de planta baixa, primer pis. Els laterals estan coberts també a dues vessants i amb el carener perpendicular a aquest i consten només de planta baixa. La façana es distribueix simètricament amb grups de tres finestres a cada costat, les quals tenen arcs triangulars. Al centre hi ha un portal amb l'angle arrodonit i una finestra de les mateixes característiques al damunt. Al primer pis hi ha un grup de tres finestres amb la central més alta i amb un trencaaigües. A migdia hi ha amplis portals a la planta i dues finestres al primer. A l'oest dos finestrals i tres finestres tapiades. A l'est un portal rectangular a la planta i
tres finestres tapiades.


Us sembla com a mi que podria haver estat l’escola d’una comunitat agrícola ? . Penseu que entre infants i joves el nombre superaria possiblement els 80.

A la pàgina http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=23797
S’adjudica l’autoria a Miquel PALLÈS i Solé, del que no trobava cap dada enlloc, sou pregats de fer-nos-en saber qualsevol noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Em recorda força a l'edifici de l'Ajuntament i Escoles de Viladrau, que em feia arribar recentment el Joan Dalmau Juscafresa.