dissabte, 22 d’agost del 2009

ARGOLLES PER LLIGAR ELS CAVALLS . ANTICS COSTUMS



Em sobtava agradablement trobar a les parets de Santa Maria de Grauet i a les de Sant Valentí, pertanyents avui al terme d’Aguilar de Segarra, unes artístiques argolles per lligar els cavalls.

Advertia detalls molts interessants :






En una d’elles hi ha una inscripció que podria dir A , PESTE , FANE , ET , BELLO , ET , MORTE , LIBERA , NOS , DOMINE ; el nostre expert, Manuel Navas Ortiz, entén que el text és una d’una llegenda cabalística de protecció contra la pesta. En dues de les tres que vaig retratar hi ha l’escut dels Rajadell; un sol radiant. Un possible significat del mot i al ensems de l’escut fora lloc solejat/lluminós per la gràcia de Déu :




RAJADA ; rajada de sol; Raig de sol
DELL : [forma eufemistica : per Déu] Segons recullen en el seu diccionari l'Antoni M Alcover i en Francesc de B. Moll

Cal felicitar a l’artesà que va fer aquesta feina, com també als propietari d’ambdós esglésies; Santa Maria de Grauet i Sant Valentí.

Històricament, això – posar argolles per lligar els cavalls a les parets - era un costum general als antics hostals del camí ral, i en moltes esglésies , com ho acrediten les fotos antigues de Guimerà, recuperades i fetes públiques mitjançant la pàgina www.guimera.info ;





http://www.guimera.info/memoriagrafica/galeria/thumbnails.php?album=4 darrera d’aquesta pàgina hi ha un grup de persones ,que treballen per mantenir l’altíssima qualitat paisatgística de la Vall; i el riquíssim patrimoni artístic i cultural que conserva, en aquesta línia des d’aquest mes d’agost trobareu també a Internet www.valldelcorb.info

Desconec si en el vocabulari de l’època hi havia una paraula especifica per aquestes argolles i/o cèrcols habitualment de ferro on es lligaven el cavalls. En cas afirmatiu us agrairé molt que m’ho feu saber.

Els detalls acostumen a portar-nos molt lluny. Almenys al que tenim el costum d’anar a veure que .... allà on calgui.

Podeu veure imatges a http://www.coneixercatalunya.blogspot.com/


[*] Això dona força a la hipòtesis que aquesta argolla – almenys – inicialment fos part d’un picaporta d’alguna casa principal de Rajadell, o fins de la mateixa església.


picaporta : Peça de ferro, de diverses formes, penjada a una porta per la seva part superior, a l'entorn d'un eix de la qual pot girar perpendicularment al pla de la porta, i que, en alçar-la i deixar-la caure, serveix per a trucar.

Agrairem – si així fos – rebre qualsevol informació.

Des d’ara, gràcies.

© Antonio Mora Vergés

1 comentari:

Jobove - Reus ha dit...

felicitats bon post

una abraçada des de Reus