dimecres, 19 d’agost de 2009

santuari de la Mare de Déu de Coaner. Bages.

El santuari de la Mare de Déu de Coaner, està situat en una petita elevació propera d’uns 300 metres, del conjunt que formen Sant Julià i la torre del Castell de Coaner.


L’advocació de Santa Maria és en aquesta Vall, té bona ma, especialment en qüestions de secada segons canten els goigs :


Si tot el poble afligit,
Quan el Cel l’aigua li nega,
Davant vostra imatge prega,
Promptament és assistit.


La llegenda explica , que la imatge fou descoberta gràcies al bon olfacte d’un bou, i al interès del seu jove pastor.

Des d’aquest punt hom té una particular visió de Sant Julià; a la que escauen molt bé els versos del Escolapi, Joan Feliu i Escudé :Els avis, plens d’amor el, el contemplaven !
Heu de saber que el nostre campanar
- Ho deien als besnéts que els escoltaven –
El van bastir damunt d’un roquissar !

Nosaltres, descendents d’una nisaga
Que amb pedra viva el Cel va senyalar,
Sabem del cert que cada pedra amaga
La fe d’aquells que el van edificar.

Sabem del cert, i el goig ens afalaga
Que fa mil anys que aquí s’és cristià !

Escrit a Sant Feliu del Racó, agost de 1.978

La despoblació brutal de la Catalunya interior, i particularment la d’aquesta vall de Coaner, afegida a la manifesta pèrdua de les pràctiques religioses, no han pogut amb la voluntat de ferro dels pocs veïns, i de la bona, boníssima gent de Súria, i molt particularment del seu Centre Excursionista; s’ha revitalitzat la festa major de la contrada.

Cada any, el diumenge següent al 8 de setembre, festivitat de les Mares de Déus Trobades , s’ha anat organitzant una caminada popular i una gran festa. Això – si us cal- és un magnífic pretext per aquells que desprès de llegir aquestes ratlles, vulgueu conèixer aquest conjunt monumental i paisatgístic, tant excepcional com desconegut.


© Antonio Mora Vergés