dissabte, 2 de gener del 2010

AQUEST ANY, ENVIANS LES TEVES HISTÒRIES !

De fa molts i molts anys en aquest país nostre – Catalunya - hi ha persones que dediquen el seu temps de lleure a recollir vestigis de la nostra història, uns en forma d’imatges, altres recuperant cançons, històries, llegendes,... tots plegats però ,animats únicament d’aquell esperit que recull el poeta com essència mateixa de l’ànima catalana, continuar fidels per sempre més al servei d’aquest poble !

Us podria donar milers i milers d’exemples, però a banda d’esdevenir una lectura feixuga, potser no aconseguiria la finalitat pretesa, que no es altra que la vostra col•laboració puntual. Citaré doncs únicament dos pàgines web ; la primera d’una encisadora Vila de la Terra Ferma, www.guimera.info , veureu en ella l’esforç per conservar la memòria històrica d’aquella contrada, i clarament també, el desig de retornar a la Catalunya interior la vida quotidiana, pobles amb quitxalla, amb feina i serveis, amb projectes i esperances, certament un programa difícil d’assolir , en un país cefalòpode ; en qualsevol cas només els reptes difícils poden motivar als esperits lliures, oi ?.

La segona www.moianes.net esdevé en si mateixa la crida al reconeixement d’una realitat geogràfica, la Comarca del Moianes existia, existeix i existirà, quan ningú recordi ja les petites misèries d’aquest inici del segle XXI, i justament en aquesta pàgina web les imatges, de la ma del Feliu Añaños i Masllovet, enamorat fins a la medul•la d’aquest paisatge, s’han constituït en crida, i son sens dubte un meravellós reclam per incitar a descobrir la serena bellesa d’aquest altiplà.

Per uns i per altres, per aquests que trobes aquí esmentats i per a molts que dissortadament no conec – encara - , et demano amic lector aquest petit esforç, envia’ls una imatge ! , d’aquella sortida a peu, en bicicleta, en grup, en família, en la que també tu, et vas sentir colpit per la bellesa d’un indret, d’una masia, d’una ermita, una església , un castell, un monestir, un prat , una arbreda, una font, un paisatge. Tu també , en tant que membre d’aquesta comunitat particular i diferenciada que constitueix el poble català, pots posar, has de posar ! el teu granet de sorra, en aquesta tasca d’evitar – fins on sigui possible – la pèrdua irreversible de la memòria col•lectiva.

Més enllà de l’agraïment que des d’ara volen deixar palès, no esperis altres recompenses i/o compensacions, avui les nostres formes de reconeixement públic a la “qualitat humana “ , no tenen ja cap valor , quantes Creus de Sant Jordi estan en mans indignes ?

De segur que tenies ja un programa de bones accions per aquest Nadal i any Nou, doncs únicament n’has d’afegir una de més, sumar-te a la tasca discreta, silenciosa i tenaç, de moltes persones que s’estimen Catalunya, i únicament et cal repassar – de segur que serà una estona deliciosa - les fotografies de les sortides que has fet al llarg dels anys, i quan trobis aquella/es imatge/s que també a tu, et van emocionar, et preguem – amb el cor a la mà - que et prenguis la molèstia d’enviar-nos-les, juntament amb les teves impressions i/o notes de viatge.

Des d’ara, moltes gràcies, i per descomptat, Bon any 2.010 !!!

(c) Antonio Mora Vergés

1 comentari:

È Y C ha dit...

A tu, per la feina que fas amb el teu bloc, si que t'haurien de donar una Creu de Sant Jordi.
Gràcies per ajudar-me a descobrir llocs meravellosos dins la meva comarca, el Baix Llobregat.

Salut, i que tinguis un bon any.