dilluns, 17 de gener del 2011

MARE DE DÉU DEL REMEI DE LA ROCA. PERAFITA. LLUCANÈS

Explicàvem en el relat ‘el pont del diable de Cardona’ , que Llucifer i els seus col•laboradors – portaven grans pedres per acabar l’obra abans que es fes de dia; el cant d’un gall li va fer pensar que havia perdut la juguesca amb Sant Joan, i foll de ràbia va llençar la pedra contra terra – cosa que feren també la resta de dimonis -, això explicaria l’abundància de gran pedres , que hom troba aixecades per arreu de Catalunya, i l’origen del topònim del poble de Perafita al cor de la comarca del Lluçanès.

Havíem passat per Sant Bartomeu del Grau per recollir a la nostra sherpa per aquestes terres màgiques de l’altiplà, la Irene Tironi; veníem del Vallès Occidental : la Carme Toledo, el Tomàs irigaray, el Feliu Añaños i l’Antonio Mora.

Ens portava de dret a la majestuosa masia anomenada LA ROCA, datada de l’ any 1.756 , i convertida actualment en una casa de turisme rural , situada en un entorn privilegiat, a pocs més de mig quilòmetre a l'oest del poble de Perafita, i dins de quines terres es troba el petit santuari del Remei, edifici del segle XVIII, - tot i que molt restaurat com la mateixa masia – i segons ens expliquen objecte d'una gran devoció local.


Ens atenia meravellosament el Romà, que duia a terme tasques de manteniment a la finca; darrera seu, podem contemplar els espais magnífics de que disposa aquesta casa, i els actualitzats serveis que ofereix [ connexió wifi per als qui no poden viure sense internet ].


De l’exterior remarcar l’esplèndid mirador- antigament potser l’era de la casa - , la piscina, i la galeria que el sol del migdia converteix en un solàrium del que ens costa sortir.

Ens cal però encara visitar el Remei, que dalt d’un petit turó, senyoreja la contrada i exerceix – sens dubte - una funció protectora sobre el mas. La capella de planta rectangular sense absis, ha estat curosament restaurada; la imatge de la mare de Déu del Remei, que s’hi venera, és extremadament bonica; aquesta advocació mariana, és una de les que gaudeixen de més veneració a Catalunya.
A més de demanar-li bon consell i remei en casos de malaltia, hom la reclama en tota mena de tribulacions i trasbalsos. Una de les invocacions més freqüents era perquè afavorís el moment del part.


Nosaltres, alhora que agraïm des del fons del cor, els dons i favors rebuts, ens hi encomanem també, davant les incerteses de tota mena, que se’ns presentin en el futur.El Tomàs recollirà unes bucòliques imatges, mentre la resta del grup tornem fins a la casa per tornar les claus al Romà, al qui alhora que agraïm la gentilesa, li fem avinent que li enviarem aquesta crònica a sandra@larocaturismerural.com tant bon punt la tinguem conclosa.

Tornem al nostres Vallès, no sense proveir-nos d’una de les famoses coques de Perafita, i retornar a Sant Bartomeu del Grau, a la nostra sherpa Irene Tironi, que una vegada més ens ha portat fins un bell racó del Lluçanès.