dissabte, 15 de gener del 2011

SANTUARI DEL MIRACLE. RINER. SOLSONÈS

Ens aturàvem el Joan Escoda Prats i l’Antonio Mora Vergés a l’indret del Miracle, dins el terme de Riner. Com els pagesos de la contrada volíem presentar els nostres respectes a la ‘ Verge Nena’;




també, i com pertoca, donar gràcies pels molts dons rebuts, i renovar – els humans som així - les nostres peticions personals i col•lectives, per un món més amable, més ‘natural’, en les paraules de Nostra Senyora, ‘ que torni a la part de Déu’.






Sota un fred glacial – l’aigua de la bassa està gelada – , envoltats de solitud i silenci, recollim imatges de l’exterior, i de l’interior del temple, on cal fer esment de l’anomena’t ‘ retaule barroc’, de gran estil, situat darrera de l'altar major, que l’any 1747 va construir l'escultor Carles Morató.


En el treball de daurat i policromat, el solsoní Antoni Bordons hi esmerçà 14 anys.


Les proporcions impecables del conjunt - al que es pot accedir per unes portes perfectament dissimulades - ens permeten copsar l'efecte magnífic de riquesa i esplendor, que situen el retaule del Miracle , entre les obres mestres del seu temps a casa nostra.

Anirem fins a la Capella de la Desaparició, coneguda també amb el nom de la capella de Sant Joan, situada sota mateix de la rotonda que es troba a l'entrada del Miracle venint des de Solsona; aquí segons la tradició fou el lloc on el petit vident, Jaume de la Cirosa, veié desaparèixer un tros enllà, la ‘Verge Nena ‘ prop l'alzinera Dòria, talment "tingués la via de Torredenagó".

Mentre fem un tomb per davant de la Casa d’Espiritualitat, en venen al cap els versos magnífics de les; ‘PREGARIES A LA MARE DE DÉU D’EL MIRACLE ‘:

Maria de les nits estrellades i del cel clar,
ensenyeu-nos de mirar a traves dels vostres ulls

Maria dels cel blau i dels aires purs,
ensenyeu-nos l’amabilitat i la joia de donar

Maria dels boscos i les prades,
ensenyeu-nos de conviure en la pau

Maria de l’ordi i del blat,
ensenyeu-nos de treballar i d’agrair

Maria de la solitud de la cases de pagès,
ensenyeu-nos d’acollir i de pregar

Maria de les herbes aromàtiques,
ensenyeu-nos la senzillesa en el ben obrar

Maria de la quietud i de la serenor,
ensenyeu-nos d’escoltar i de saber esperar

Maria donzella de Bassadòria,
ensenyeu-nos la solidaritat i el perdó.


Mare de Déu del Miracle,
ensenyeu-nos d’estimar Déu i el proïsme.


Mentre fèiem via, cap a Santa Maria de Torredenegó, únicament sóc capaç d’afegir un darrer mot.


Amen !