divendres, 28 de gener del 2011

SANT ANTONI DE MURA. VALLS DEL MONTCAU. BAGES

Tinc una ‘especial’ relació amb la Capital de les Valls del Montcau; viu en aquesta població el Joan Escoda i Prats, al que un dia atorgàvem el grau de Camarlenc, ‘Gran Camarlenc de Mura’ , i al qui hem d’agrair les moltes hora de feina, esmerçades en la preparació de les nostres sortides.

El Joan ampliarà sens dubte la informació – força minsa – que he pogut trobar en relació a l'ermita dedicada a Sant Antoni de Pàdua, situada als afores del poble, a la part oriental, a un centenar de metres de les cases. que hom albira un xic abans que comencin a fer-se visibles les primeres teulades.

Sembla que l'any 1680, hi havia una capella dedicada al sant, que possiblement fou ampliada, i/o substituïda per l’actual, datada l’any 1.716. Una i altra estarien dins la categoria ‘d’ermites de Trento’; ja que justament aquest Concili fomentaria molt que s’aixequessin per arreu, oratoris, capelles, ermites, esglésies i santuaris.




Està formada per una sola nau de planta rectangular amb una façana coronada per un petit campanar. A l'any 1818 s'hi va aixecar un porxo a l'entrada que alhora que protegia la façana, resguardava als fidels de la intempèrie ; ha sofert restauracions diverses.


Antigament, l'ermita era plena d'exvots que els devots oferien al sant en reconeixença pels favors rebuts.


No aconseguia – tampoc en aquesta ocasió – retratar un fresc que adorna aquest temple, i en el que els models per a les figures dels àngels, foren la mainada que vivia a Mura fa més de 30 anys
Actualment l'ermita és tancada i només s'obre el dia de Sant Antoni de Pàdua.