divendres, 21 de gener del 2011

SABARTÉS. BANYERES DEL PENÈDES

Ens aturàvem el Joan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, prop dels alts murs que tanquen la possessió de Sabartés; gran casa senyorial del terme de Banyeres del Penedes , que el 1846 era propietat de Joaquim Canals de Foraster, veí de Tarragona.

S’explica d’aquella època que la propietat incloïa tres mines d’aigua molt cabaloses que servien per a regar tota la plana de Sabartés. Hi havia 14 veïns, quatre de la masia i la resta a les cases de l'entorn: el Molinet, el Corral d'en Beina, el Pouet, la Garita i la Casa Roja, on hi havia una deu d'aigua ferruginosa.

Posteriorment passà a ser propietat de Ramon de Morenes i García Alesson, que reunia els títols de marquès de Grigny , baró de les Cinc Torres , i comte d'El Asalto ; títol concedit a Francisco González Bassecourt, en memòria del seu germà, Vicente González de Bassecourt, un dels oficials de Marina que va morir heroicament en la defensa de l'Havana el 1762. La família era oriünda de Nàpols i d'origen flamenc.

Aquest nou propietari , que també fou diputat per Tarragona. convertí la casa en un castell de nova fàbrica.



El conjunt està format per diversos edificis, tancats per un mur amb torres als extrems, de caire casteller. De l'edifici principal en destaquen les dues torres prismàtiques i les galeries porticades. La casa és voltada de jardins, a un extrem dels quals hi ha la vivenda dels masovers.


L'heretat està situada al sector de ponent del terme, molt a prop del poble de Llorenç.


Actualment és propietat del les Bodegues Sumarroca.