dimecres, 31 d’agost del 2011

SANT BARTOMEU. CAMARASA. LA NOGUERA. CATALUNYA

Tornàvem del Monestir de Santa Maria de Bellpuig les Avellanes on havíem anat per lliurar un exemplar del llibre ‘Guimerà i el Retaule de Ramon de Mur’ a l’Arxiu Gavin, en la persona del Josep Sansalvador. Ens explicaven que estava de vacances, i esperem tenir ocasió de veure’l a ell i al Josep Gavin el dia 31.08 a Valldoreix.

Visitàvem el conjunt monumental de les Avellanes i ens hi quedàvem a dinar; decidia fer la tornada per Ager i seguint el pantà de Camarasa tornar fins a Balaguer.

Volia recollir imatges de Sant Bartomeu prop de les restes del Castell i l’esvelta torre de la Baronia anomenada de Sant Oïsme [ potser d’Os i el sufix isme ? ]; no trobo versemblants altres hipòtesis malgrat trobar-les repetides fins a l’esgotament – conseqüència del cortar/pegar que caracteritza la ‘ cultura’ d’avui – . Com sempre però la darrera paraula en qüestions de toponímia la tindran els lectors.

http://www.alosdebalaguer.com/2008/08/baronia-de-sant-oisme/

Impressiona l’extrema solitud del paratge que devia ser el ‘centre del món ‘ els segles X i XI, i que avui - com la major part de la Noguera – és únicament un petit ‘museu a l’aire lliure’.

L’església i el petit fossar son en una elevació natural; no se’ns fa difícil imaginar la línia de muralla que tancava aquest espai, que compartien els dos poders de l’època, el religiós i el feudal.



Son remarcables els absis i el campanar.



La carretera, el pantà, l’abandó de les activitats agrícoles i/o ramaderes, ... , han desdibuixat el paisatge fins a l’extrem que aquest petit nucli sembla fora de lloc. En diuen ‘impacte ambiental’ en les normatives urbanístiques, i ha provocat per arreu que s’eliminin aquestes edificacions que a judici dels ‘experts’ distorsionen la imatge de modernitat que representen – segons ells – les barques a motor que aquí i allà – en menor nombre del que els agradaria als de Barcelona – es desplacen per les aigües verdoses del pantà.



En la tornada l’incendi d’uns matolls prop de la carretera ens obliga a modificar la nostra ruta, ens creuem amb un vehicle dels bombers que intentarà controlar-lo, la tarda ventosa els ho posarà difícil ; al vespre la TV3 , la ‘Televisió de Barcelona’ , ens explica històries dels EE.UU que es preparen per l’ huracà Irene - que dissortadament no se’ls endurà finalment al infern - , i altres ‘qüestions d’interès Nazional’, per descomptat res d’aquest foc que sortosament devien controlar – sense víctimes - els eficients bombers de la Terra Ferma.

País !!!!!