divendres, 16 de gener del 2015

LA CASA AMATLLER. BARCELONA

Passejàvem plàcidament l’Antonio Bazan Ramos, i l’Antonio Mora Vergés, un cop feta la feina que ens duia a Barcelona, volia veure i fotografiar algunes de les ‘millors façanes’; ho feia amb la CASA AMATLLER al número 41 del Passeig de Gràcia; llegia que és el més antic dels que s'hi van construir com a reforma d'un edifici existent. El resultat final és una construcció entre mitgeres, de planta baixa i quatre plantes pis, més una cinquena col•locada sota la coberta (que és a dues aigües i resta amagada pel coronament de la façana resolt de manera esglaonada segons models de l'arquitectura dels Països Baixos). Com en tantes obres de Josep Puig i Cadafalch ( Mataró , 17 oct de 1867 - Barcelona , 23 des de 1956 ), la resta de la façana és una barreja de temes de l'arquitectura gòtica catalana (finestres, arcs, tribuna,..).

A la façana, la planta baixa està tractada com un gran sòcol foradat de pedra. Les plantes primera a quarta estan resoltes com un parament pla recobert d’esgrafiats del qual sobresurten els elements l'emmarcament de les finestres, el balcó corregut de la planta primera i especialment la tribuna l'aquesta mateixa planta, realitzats amb pedra treballada de manera preciosista. El coronament, en canvi, està revestit de ceràmica amb relleus i reflexos metàl•lics.


També a l'interior es mantenen elements escultòrics i decoracions de fusta remarcables.

En la realització van intervenir alguns dels més prestigiosos industrials i artesans de l'època, com la fàbrica Pujol i Baucis (elements ceràmics), Manuel Ballarín i Lancuentra (Aragó, 1863 - Biescas (Osca), 23 de setembre de 1915) l (treballs de forja), Eusebi Arnau i Mascort (Barcelona 8 de setembre de 1863 - 2 de juliol de 1933) i Alfons Juyol i Bach (Barcelona, 1860 - 1917) (treballs l'escultura) i Gaspar Homar i Mezquida (Buñola, 11 de setembre de 1870 - Barcelona, 5 de gener de 1953) (treballs de fusta).

Rafael Vila Rodríguez en va dirigir la restauració l’any 1989

L’any 2011 havia visitat i retratat la Torre Rosa que la M. Teresa Amatller Cros es va fer construir a Cabrera de Mar a la comarca del Maresme.

La peripècia vital d’aquesta família – associada eternament amb la xocolata - , és la mostra palesa de que ‘ el diners no donen / porten la felicitat ‘.