divendres, 23 de gener del 2015

EDIFICI DE LES ANTIGUES ESCOLES PÚBLIQUES , ARA CENTRE CIVIC ‘ MESTRE SALVADOR FÀBREGAS SAU’. SANTA MARIA DE PALAUTORDERA. EL MONTSENY JUSSÀ. VALLÈS ORIENTAL.

Aquest petit edifici amb façanes al carrer Doctor Robert, 4 – i al carrer Consolat de Mar, 1, està a tocar de l’edifici de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, i en alguna data sense concretar, i s’aixecava com la seu de les escoles públiques.


La minsa descripció tècnica ens diu ; edifici entre parets mitgeres. Consta de planta baixa. La coberta és a dues vessants. La façana està composta d'obertures amb arcs de mig punt i obertures petites allargades. Els elements formals són representatius del llenguatge de l'arquitectura modernista.

Del mestre d’obres i/o arquitecte, autors del projecte tampoc se’n diu res.
file:///C:/Users/Antonio/Downloads/llibret_elements_lr.pdf

Salvador Fàbregas Sau , estudià a l'Escola Normal de Magisteri de Barcelona, i exercí durant la República al poble de Maçanet de la Selva. Amb el franquisme va ser «depurat» i, com a càstig, va ser canviat a Maçanet de Cabrenys, a l'Alt Empordà.

Uns deu anys més tard, fou destinat a Santa Maria de Palautordera i posteriorment, durant els anys seixanta, es traslladà a una escola parroquial de nova creació en un barri d'immigrants de l'Hospitalet de Llobregat.

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Valentí Pons Toujouse, autor de la pàgina MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ em confirmava que l’arquitecte va ser el Josep Domènech Mansana (1885-1973), l’any 1919