dissabte, 3 de gener del 2015

CAPELLA DE SANT JAUME DE VILADEMANY. AIGUAVIVA. EL GIRONÈS. CATALUNYA

No entrava fins el dit ‘ mas Forroll’ i em limitava a retratar des de la distància la que fou església del castell de Vilademany , anomenada Sant Jaume de Vilademany, malgrat que en els dos nomenclàtors de la catedral de Girona, del segle XIV, trobem : "capella Sancti Jacobi de Villademagno infra castrum eiusdem loci in parrochia de Aguaviva".


La descripció tècnica ens diu que la façana de l'edifici romànic, adossat avui al mas, fou renovada durant el segle XVI. L'actual porta de la capella té tres escuts a la llinda amb decoració escultòrica i una inscripció: "SANCTE JACOBE ORA PRO NOBIS, 1564".

L'església de Sant Jaume és un edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó, reforçada per un arc toral, i capçalada a llevant per un absis semicircular. Centrada a l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada. La porta, fruit d'una reforma del segle XVII, s'obre a la façana de ponent: damunt d'aquella hi ha esculpit un escut.

Tot l'edifici és emmascarat per les edificacions del mas del Forroll, concretament per una dependència que es construí damunt la nau, que deixa visible tan sols una part de l'absis.

Estigué sense culte del 1936 al 1989, data en què es va restaurar i rehabilitar.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com