dijous, 1 de gener del 2015

ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE LES FONTS. SALITJA. VILOBÍ D’ONYAR. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

No em costava gaire localitzar l’ermita de la Mare de Déu de les Fonts, que segons la tradició, va ser trobada per un bou, motiu pel qual es va aixecar l’ermita, i més recentment s’ha arranjat la font.


Es troba situada en un bonic paratge prop del volcà de la Crosa, al costat de Can Joher i can Bora (o Borra). La capella és un temple de factura senzilla de tipus orientada a llevant. És de planta rectangular d'una sola nau amb volta de creueria i absis semicircular ben diferenciat a l'interior. Al mur de migdia té adossada una petita sagristia de planta quadrada. La façana presenta un portal adovellat amb dues finestres quadrangulars, a banda i banda, emmarcades amb pedra i un òcul al capdamunt. Per accedir a l'entrada cal salvar uns esglaons que menen una terrasseta voltada per un petit mur. Corona l'edifici un campanar de cadireta rematat amb boles de pedra. El parament està format per reble compost per pedra del país i en els angles trobem carreus escairats de pedra calcària. En un dels murs hi ha un escut de 40 centimetres amb un relleu que mostra unes tisores i un martell, del qual no en coneixem el significat. També hi ha una fornícula protegida per un vidre amb la imatge de la Verge al mur de la sagristia, que ha estat col•locada fa pocs anys. Està dedicada a la Mare de Déu de les Fonts, advocació lligada a la deu que brolla al costat de la capella, les aigües de la qual es recullen en una bassa que antigament servia de safareig.


L'any 1995 es va fer una intervenció arquitectònica que consisteix en un mur de rajol vist que envolta la bassa amb unes escales, amb barana de ferro, d'accés a la petita bassa. Hi ha una placa commemorativa amb la llegenda: "Puig ompliu de vostres dons al devot que en vos confia empareu-nos mare pia VERGE SANTA DE LES FONTS. Salitja, 3 de setembre de 1995".

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com