diumenge, 12 d’abril del 2015

EDIFICI DE LES ESCOLES MUNICIPALS DE MONTORNÈS DE SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Ens admiràvem el Tomàs irigaray Lopez, i ‘Antonio Mora Vergés, davant del edifici magnífic, que deu Montornès de Segarra, a la bondat i clarividència de Joan Balcells i Cortada (Montornès de Segarra, 1840 - 1930), que s’havia enriquit als territoris d’ultramar , i que plenament conscient que l’educació era una eina essencial en el camí del desenvolupament personal i social, es feia càrrec de cost d’aixecar una Escola Municipal; l’obra començava l'any 1919 amb la col•locació de la primera pedra extreta del castell de Montornès, això ha esdevingut un símbol de que la llibertat es construeix damunt les pedres de l’ injustícia i l’abús per part dels poderosos.

L'any 1921 es va inaugurar – enlloc trobava el nom del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte - i va ser escola pública fins els anys '70, en els que la població queia per sota dels 200 habitants.

Actualment amb 92 habitants a l’acabar l’any 2012, el edifici s'utilitza com a Local Social de la vila.

La descripció tècnica ens diu ; Edifici situat dins del nucli urbà, al mig d'una plaça, aïllat de qualsevol casa. La planta baixa està formada per una crugia de dos braços de la mateixa llargària i un pis d'alçada. La teulada és de doble vessant i realitzada amb zinc. Sota el voladís de la teulada de tot l'edifici sobresurten unes mènsules. La façana principal ve emmarcada per columnes esveltes obrades amb maó formant un peristil. Aquest peristil es recolza sobre un sòcol de pedra, que queda trencat per una graonada d'accés a l'interior del porxo, davant la porta principal. La porta principal té forma d'arc de mig punt, adovellat i realitzat amb pedra picada. Ambdós costats de la porta hi troben obertures de finestres. El costat dret de la porta hi troben una triple finestra, mentre que al costat esquerra hi ha una doble finestra, fet que fa que es trenqui l'eix de simetria. La teulada del porxo és a una vessant, sustentada per un embigat de fusta i maó. Ambdós parets laterals que donen al porxo hi ha una triple finestra. La resta d'edifici també presenta obertures de triple finestra i doble finestra seriades. Els cantonades de l'edifici estan emmarcades amb franges verticals de carreus de pedra.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com relatives a l’arquitecte que duia a terme el Cementiri de Montornès de Segarra, i el que aixecava les Escoles Municipals, imaginen que també els interessarà aquesta informació al Consistori Municipal ajuntament@montornes.ddl.net

Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ em confirma que l’autor de l’edifici de les escoles de Montornès de Segarra , va ser l’arquitecte Lluís Planas i Calvet (1879-1954), que va treballar al Servei de Construccions de la Mancomunitat de Catalunya. La seva obra s'inclou dins de l'estètica del noucentisme. Entre altres obres seves destaquen : la Casa Santamaria (1908), i la Casa Pujades (1909) a la Garriga. Amb el projecte que va presentar l’any 1916 es van construir les primeres Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya a Valls, Olot, Sallent, les Borges Blanques (1918) i Canet de Mar (1919).

Respecte del Cementiri de Montornès de Segarra, em deia ; obra de Josep Torné (sense dades), ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com