dimarts, 7 d’abril del 2015

ESCOLA BAIXERAS. BARCELONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Hem comptat amb la col•laboració entre d’altres del Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ i autor d’aquesta breu ressenya

El 1917 l'arquitecte Josep Goday i Casals (Mataró, 1882 - Barcelona, 1936) fou nomenat per l'Ajuntament de Barcelona arquitecte de la Comissió de Cultura, encarregat de les construccions escolars.

El primer projecte que dugué a terme va ser el Grup Escolar Baixeras a la recent inaugurada Via Laietana.

L'obra va començar el 1917 i acabà el 1920. es tractava d'un edifici ample, lluminós i higiènic fruit de la necessitat de dotar els nens i nenes catalanes d'escoles dignes. El 1922 es va crear el Patronat Escolar de Barcelona i aquesta va ser-ne la primera escola del mateix.


Es pretenia que tots els infants de Barcelona tinguessin accés a l'educació.

Com a nom del Grup Escolar es va escollir el d'Àngel Baixeras, financer i urbanista (Barcelona, 1834-1892) que havia previst l'obertura de la Via Laietana en el seu Pla de Reforma Interior (1881) i que, a banda, quan va morir va deixar a la ciutat 500.000 pessetes de l'època per tal de crear una escola.

L'edifici és d'estil noucentista tot i que les primeres obres de Goday van ser en l'estil modernista, cal esmentar a tall d'exemple el Quiosc de Canaletes. La façana es va revestir d'esgrafiats obra de Francesc Canyelles i Balagueró (Barcelona, 1889 - 1938) de temàtica infantil.En un principi tenia quatre plantes, posteriorment se li va afegir una cinquena. L'escola no disposava de pati per al joc i es va habilitar el terrat perquè realitzés les seves funcions.

Valentí Pons Toujouse.