diumenge, 5 d’abril del 2015

ESCOLA "MESTRE ANDREU". SANT JOAN DE LES ABADESSES. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.


El Joan301009 , retratava l’escola ‘Mestre Andreu’ , de la que ens diu la descripció tècnica, edifici simètric, amb accés central i esglaonaments laterals. Construïda amb parets de càrrega i amb les cantoneres de pedra treballada. A nivell del segon pis hi ha unes arcades de fàbrica de totxo, que donen unitat a l'edifici. La distribució interior respon a l'emplaçament, donant els accessos de les aules, al carrer principal, i les aules sobre els patis. D'aquesta manera tot el sector públic queda orientat al migdia. Aquestes escoles són semblants a les de Ribes de Freser, del mateix arquitecte Jeroni Martorell i Terrats (Barcelona, 1876 - 1951), situades ambdues en àrees climatològiques semblants.

http://www.diba.cat/web/spal/cataleg-fons-jmt

No va ser certament l’única escola que s’aixecava a la comarca del Ripollès, tant cert però, com que el dia 1 de abril de 1939 començava una tasca de destrucció de la ‘memòria històrica’ pel que fa a Catalunya, que malgrat la mort del sàtrapa, oficialment el 20 de novembre de 1975, no s’ha aturat, ni dissortadament s’ha aconseguit revertir – ni de forma parcial – , certament quedava tot ATADO Y BIEN ATADO, perquè l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Demanem l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.