dilluns, 27 d’abril del 2015

ESCOLES LLUÍS MARIA VIDAL CARRERAS. AGULLANA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

La fitxa tècnica ens diu que l'edifici de l’escola pública Lluis Maria Vidal Carreras d'Agullana, es troba situat a prop del centre del poble.


Consta de tres cossos: el dedicat a nens, el de nenes i un cos central menys alt que la resta d'edificació però sobresortint del fons. Tot l'edifici està envoltat per una paret de tanca amb reixes en la part superior. Destaquen, artísticament, les finestres semicirculars practicades en el pis superior, emmarcades amb rajol vist. Una petita cornisa marca la diferència entre les plantes de l'edifici. No hi manquen tampoc els mosaics verdosos.

Davant del col•legi hi ha una font i una plaça en la que es llegeix que fou construïda el 1913, per donació de Lluís Maria Vidal i Carreras (Barcelona, 1842-1922).

És obra de l’arquitecte Josep Azemar i Pont (Figueres, 1862 - Barcelona, 1914), i quan a la seva història us deixo un parell d’enllaços molt interessants :


http://ca.agullana.cat/guia-del-poble/educacio/escola-municipal-dagullana/
http://blogs.descobrir.cat/modernismededinsiforadecatalunya/2014/12/13/agullana-viladecans-escoles/

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Antonio Mora Vergés

1 comentari:

Valentí Pons ha dit...

Més informació a:

http://vptmod.blogspot.com.es/2013/06/agullana-viladecans-escoles-den-josep.html