dilluns, 8 de juny del 2015

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DELS DOLORS. VILALLONGA DE TER. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

Costa de identificar com un edifici religiós la dita capella dels Dolors; les dades que se’n coneixen es remunten al segle XVII, té però, un aspecte molt més primitiu.

La descripció ens diu que és un edifici d'una sola nau de pedra, amb un absis orientat cap a llevant. La façana té una porta central amb dues finestres laterals i un ull de bou petit sobre la porta. La coberta està formada per cavalls que suporten l'embigat, damunt del qual hi ha llates de fusta i teules àrabs, essent els extrems de les vessants de llicorella.


La capella es va salvar de la destrucció en els dies que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República, s’explica que va ser cedida a un paleta com a magatzem d'eines, cosa que explica sens dubte que l’estat de l’edifici sigui excel•lent, em pregunto però; encara continua essent magatzem dels malendreços ?


Retratava el gran casal Can Huguet Nou –segons m’aclareix molt amablement la M Àngels Miralpeix - , que presideix l’entrada a Vilallonga de Ter, a la Vall de Camprodon, comarca del Ripollès.

L’edifici va ser confiscat i entre altres usos va acollir ferits de l’arma d’aviació i posteriorment va fer les funcions d’hospital de sang.

https://patrimonimilitardelavalldecamprodon.wordpress.com/tag/vilallonga-de-ter/