diumenge, 7 de juny del 2015

LA BUSQUETA I EL SEU RELLOTGE DE SOL. SANT LLORENÇ SAVALL. VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

Portava al Josep Olivé Escarré el dia que feia els 89 anys, fins a la masia de la Busqueta de Sant Llorenç de Savall, que ell havia vist infinitat de vegades en els seus anys d’infantessa, joventut i maduresa.


La descripció ens diu que és d’origen medieval, amb un cos central i diversos annexos tancats per un pati amb barri. A l’entrada hi ha una pallissa ampla amb un gran arc davant una era enrajolada i tancada. La casa té altres dependències als voltants i a l'entorn hi ha granges. Hi ha diverses llindes decorades, i a la façana un gran rellotge de sol magníficament esgrafiat amb una escena camperola, d'aire antic però executat als anys 70.


Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquest bellíssim rellotge de sol a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No totes les visites que fèiem a Sant Llorenç el dia 02.05.2015 tenien dissortadament aquest component de ‘memòria amable’.

Tenim un ‘paisanatge’ molt peculiar, les elits politiques enfangades en la corrupció, i la ‘morralla social’ entestada en la destrucció ‘gratuïta’ del patrimoni col•lectiu, recordo dels anys d’universitat que en explicar-nos la ‘res pública’ el catedràtic concloïa sempre ‘ el que és de tots, no és de ningú’. Sembla dissortadament que els temps li dona la raó.

L’Eduard Farré Olivé, professor de rellotgeria de l’IES la Mercè de Barcelona, i vicepresident de la Societat Catalana de Gnomònica, em feia arribar un excel•lent treball, que ens permet deduir que l’autor del rellotge de la Busqueta fou Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988), conegut com a Ferdinandus Serra.