divendres, 26 de juny del 2015

ESGLÉSIA DE L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. MARGALEF. EL PRIORAT. TARRAGONA. CATALUNYA

Retratava la façana de l’església parroquial de Margalef, advocada a l’Arcàngel Sant Miquel, la descripció ens diu que és un edifici de tres naus sense creuer, cobert amb volta de canó la central, amb llunetes, i d'aresta les laterals. Murs i coberta són separats per un ampli fris. L'interior del temple és enguixat i conserva, unes restes de pintures decoratives als murs d’escàs valor. El temple és cobert per una teulada a dues aigües en dos trams. La façana, com la resta del temple, és de pedra i reforçada per carreus als angles. Presenta la única part decorada exterior, la portalada a la qual hom accedeix per unes escales. Aquella presenta un arc escarser amb un petit motiu ornamental al centre i és envoltada per un guardapols. A sobre hi ha una fornícula, avui ocupada per una creu de ferro. Al centre de la façana hi ha un petit rosetó. El campanar, de planta quadrada, és adossat al costat esquerre.


Com la majoria dels altres pobles del Priorat, Sant Miquel Arcàngel de Margalef degué ser aixecat a la segona meitat del segle XVIII, amb els ‘diners d’Amèrica’. La façana és mancada de data, a la finestra de la sagristia, a la part posterior del temple però, , hi consta, de cap per avall, la data de 1767, probable any de l'acabament de la construcció.
En el dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República, l'edifici fou incendiat i perdé els altars.

No trobava cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte, com m’havia succeït amb l’edifici de l’Ajuntament i les Escoles, i amb la casa Franc, demano des d’aquí als Margalefans que s’espolsin la ‘inèrcia perniciosa’ i ens ho facin saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La col•laboració de les ‘Institucions politiques’ fins aquest moment ha estat ‘zero’.