dimarts, 8 de març del 2016

IN MEMORIAM. ESCOLA DE SAU.OSONA. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

S’han fet 14.806 impressions a les 8,45 del dimarts 8.03.2016 de les 739 publicacions d’edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, a la pàgina https://issuu.com/1coneixercatalunya

Podeu llegir que a Sau hi havia escola a :
http://www.raco.cat/index.php/CinglesCollsacabra/article/viewFile/269741/357286

El Ramon Vilar Masachs, me’n enviava  una fotografia de l’edifici que havia aixoplugat l’escola





L’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934), publicava una imatge de l’any 1958 d’aquella població
http://www.guimera.info/wordpress/tribuna/?p=2457


La recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, no ha tingut gaire col•laboració dels nuclis ‘franquistes’ que persisteixen encara tant en l’àmbit de l’administració, com de la societat civil, tampoc d’una gran part de la ciutadania que troba ‘exòtic’ aquest afany de recuperar la memòria històrica, i fins en algun cas la ‘resistència’ d’algunes administracions i/o persones que defensen la tesis de no remenar gaire ‘aquestes coses del passat’.

Ens consta que des de l’01.04.1939 fins avui mateix, s’està treballant per ‘esborrar’ tant com sigui possible la ‘història de Catalunya’ en els anys previs a la dictadura franquista.

Insistim – una vegada més – en que ens cal la col•laboració activa de TOTES les persones que tinguin coneixement d’algun edifici que dones aixopluc a l’ensenyament públic, privat i/o confessional, en els anys previs a la mal dita guerra civil. Ens calen imatges, històries, dades de quan es van aixecar, de qui va intervenir en l’obra, i fins de la forma de pagament.

Us oferim una doble via de fer-nos arribar aquest material :
Als email coneixercatalunya@gmail.com ,  castellardiari@gmail.com 

O al facebook https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts

Va ser molt habitual en aquella època que compartissin edifici l’ajuntament i les escoles, i tinc constància d’alguns consistoris que han esborrat tota menció a aquest fet.

Es van fer primer per la Mancomunitat, desprès per la Generalitat i la II República molts nous edificis, alguns patirien desperfectes durant el conflicte bèl•lic, una bona part però, dels que van desaparèixer, ho feien durant la Pax Franquista :

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/03/in-memoriam-grup-escolar-de-la-creu.html

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2015/03/in-memoriam-escoles-publiques-de.html

Les escoles que no compartien la qualitat de semidéu que l’església catòlica espanyola va atorgar al sàtrapa, van patir la repressió :
http://memorialdemocratic.gencat.cat/ca/detalls/Activitats_Agenda/Les-escoles-evangeliques-durant-la-II-Republica-i-el-franquisme

Ningú ha fet – encara – la llista de les ‘escoles particulars’ que van desaparèixer en fer-ho els seus titulars, n’hi ha algun exemple notable:
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2016/02/in-memoriam-del-liceu-escolar-de-lleida.html

Espero que entre tots continuem recuperant imatges i històries del nostre passat, el no fer-ho implicarà la victòria dels que han intentat des de sempre esborrar Catalunya, la seva llengua i la seva cultura. Aquesta forma de genocidi és imprescriptible, i malgrat escapolir-se davant de la ‘justícia’ oficial, l’oprobi s’estendrà als seus fills, nets, i les generacions successives fins al darrer dia.

1 comentari:

Enric Maurí ha dit...

Hola, Bon dia soc Enric maurí, artista visual, estic fent una recerca d'aquelles escoles republicanes que no es varen poder inaugurar a l´'època de la segona república. Si em pots ajudar ho agrairia immensament. Gràcies