dilluns, 28 de març del 2016

ESGLÉSIA ROMÀNICA DE SANT FRUCTUÓS D'OSSINYÀ. SANT FERRIOL. LA GARROTXA. GIRONA

El Tomàs Irigaray publica una fotografia de l’església restaurada de Sant Fructuós, al veïnat d'Ossinyà que havia estat un petit nucli de població, actualment deshabitat, situat a llevant del municipi de Sant Ferriol.


La descripció de patrimoni Gencat no està actualitzada, ja que ens diu ; el temple es troba en ruïnes malgrat que s'han iniciat recentment unes obres de restauració. És d'una sola nau, volta esfondrada i porta d'entrada situada a migjorn, amb arcs en gradació llinda i timpà llis. En aquest mateix costat sud de l'església hi ha, també, una finestra i una sagristia annexionada al mur en època més avançada. A llevant, l'absis és semicircular amb cornisa senzilla. A ponent hi ha una finestra espitllerada i, també, és on està situat el campanar d'espadanya de doble obertura, convertit en una torre.

Amb aquesta descripció es correspon la imatge de :


http://perecrosas.blogspot.com.es/2011/05/monografic-de-l-esglesies-romaniques-de.html

Ens agradarà tenir noticia de la data i l’autor de la restauració a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Antiguament Sant Fructuós havia estat parròquia independent, passant posteriorment a convertir-se en sufragània de Sant Silvestre del Mor. L'any 975 ja surt documentada "Sancti Fructuosi de Vrciniano" com depenent de Santa Maria de Besalú, segons la concòrdia entre Miró -Bisbe de Girona- i Bernat -Comte de Besalú-. Dos anys després, el temple fou donat a l'esmentat cenobi de Santa Maria, fet que confirmà, el 998, el Papa Gregori V, citant a la butlla "Sancti Fructuosi in Vrsiniano".