divendres, 25 de març del 2016

EL MASOT ' LA SALA' DE MOIÀ. MOIANÈS

Retratava al Josep Olivé Escarré davant la gran masia coneguda com el Masot, al terme de Moià, la descripció de patrimoni Gencat ens diu que es refeia amb bloc homogeni al segle XVIII amb afegits posteriors del segle XIX (galeries annexes i pati interior). Coberta de teula amb una torre prismàtica quadrada acabada per un gablet escalonat. El parament de la façana encarada a ponent és de pedres irregulars arrebossades posteriorment. Dins el bloc original, la planta noble presenta una gran sala del segle XVIII amb decoració original de l'època.


En el cos sud perpendicular a l'original hi ha la capella, semipública, sota l'advocació de la Mare de Déu de Loreto, de la que en demanaré imatges al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ).

les primeres notícies del Masot són de l'any 1290, si bé el bloc original actual correspon al Segle XVIII. Francesc Vilarrúbia Torrellebrota (1811-1888) nasqué en aquesta casa i ell feu construir l'arxiu, "Sancta Santorum" del mas on guarden documents i dades relatives a la família Vilarrúbia. Durant les guerres carlistes la masia es convertí en refugi de les forces tradicionalistes.

M’explicava el Josep que fa més de 60 anys, hom deia que des del Masot es controlava fins el vent quan passava per les terres del Moianès; i més enllà, com podreu veure en aquest enllaç : http://www.raco.cat/index.php/EHA/article/viewFile/99659/145581 .

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Rebia del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ), unes fotografies:


Exterior 23-V-1970


Interior 6-V-1979

De la Capella de la Marededéu de Loreto, del Masot de Moià, a la comarca del Moianès.