dissabte, 31 de desembre del 2016

CAPELLA DEL ROSER DE LA MÓRA. CORTIUDA. PERAMOLA. L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia a l’enciclopèdia catalana en relació , a la Móra, dins l’antic terme de Cortiuda, avui inclós a Peramola ‘ prop de la qual hi ha la capella romànica de la Mare de Déu del Roser’, el Miquel ‘ el pastor de Peramola’ ens havia dit que l’advocació era la de Sant Martí, cosa que ens corroboraren almenys dues persones d’edat avançada.

La fitxa tècnica, ens diu ‘la casa és coberta amb teula, i arrebossada. A tocar hi ha l'església del Roser, i d'altres construccions auxiliars. Està inclosa dins del catàleg de béns protegits amb el número D-05’.

Obiter dicta els amics de Romànic a l’objectiu documenten l’antiga església de Cortiuda, advocada a Sant Martí :
http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1500/1516_SMartiCortiuda/SMartiCortiuda.htm

Hauré doncs – a reserva de demanar-ne confirmació a l’ajuntament de Peramola – de creure que retratava la capella del Roser de la Móra, a l’antic terme de Cortiuda.


Altrament la fotografia del interior feta des de la reixa de ventilació amb la Canon Ixus, en aquesta ocasió no aporta cap dada interessant.


Ho demanaré també als amics del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin )

Rebia un email de l’Ajuntament de Peramola, en el que el deien ;

Bon dia,

Responent a la vostra sol•licitud, us confirmem que la imatge correspon a la capella del mas de la Móra, sota

l’advocació de la Mare de Déu del Roser. L’església de sant Martí és a Cortiuda, us n’adjuntem una imatge.



Salutacions,

Montse Bach.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Rebia un email del Josep Sansalvador Castellet, des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), en el que em diu ;

Aquesta capella surt referenciada al llibre “El romànic poc conegut de l’Alt Urgell” publicat per un servidor, i Eliseu Peidró Rami, l’any 1998.

Confirmo que es la capella de la Marededéu del Roser, romànica, encara que no consti als volums de Catalunya Romànica.


Adjunto imatge de la Marededéu del Roser provinent de la capella i fotografiada el 25-X-1997 per un servidor en una casa particular d’una població propera.

L’Antoni Pladevall i Font (Taradell, Osona, 1934) sacerdot , historiador , mestre i amic, em feia arribar un email amb el següent text ;

Llegit tot això és impensable que una capella romànica fos dedicada a la Mare de Déu del Roser inicialment. Conec casos de capelles i altars del Roser que varen suplantar antics titulars.

El Roser és esmentat des de mig segle XVI com advocació Mariana i es va fer famosa després de la Batalla de Lepant , 1571, de la que el Papa en va conèixer la victòria cristiana el dia que es celebrava la festa del Roser, pels dominics.

Això va fer que la Mare de Déu del Roser esdevingués molt papular. En algunes capelles romàniques, s'hi aixecaren capelles laterals del Roser, i en altres alguns altars de la Mare de Déu o simplement de Santa Maria és convertien en altars de la Mare de Déu del Roser.

Com va succeir a la meva parròquia de Sant Quirze de Safaja.

Bé, això potser va passar també en aquesta capella.


Ben cordialment.