dijous, 1 de desembre del 2016

ESGLÉSIA DE SANT PRIM I SANT FELICIÀ. MAIÀ DE MONTCAL. LA GARROTXA. GIRONA, CATALUNYA.

Fèiem amb el Josep Olivé Escarré la sortida número 200; al llarg de més de 3 anys, hem recorregut més 40.000 quilometres per Catalunya, el resultat en termes de despesa volta els 6.000€, i quan a resultats podeu fer una ullada a :

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/

http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/

http://www.guimera.info/wordpress/coneixer/

https://issuu.com/1coneixercatalunya

Trobava l’església advocada a Sant prim i Sant Felicià, al terme de Maià de Montcal, a la comarca de la Garrotxa, gràcies a l’Àngela, austríaca, natural de Viena, que triava aquesta població per a viure, i a una senyora anglesa que a Can Coromina m’indicava el camí. Per descomptat cap rètol al trencall que mena fins al temple. «Spain is different!», i la formació d’un GOBIERNO del PP, és en aquesta matèria la pitjor noticia.

Patrimoni Gencat ens diu que l’església està situada al costat de ponent del municipi de Maià de Montcal. És d'una sola nau i absis semicircular. L'accés es realitza per la façana de llevant, gràcies a una porta d'arcs de mig punt, en degradació. Al damunt d'ella un ull de bou il•lumina l'interior de la nau. Aquesta façana està coronada per un petit campanar d'espadanya, amb un sol ull, fet de rajols. A l'interior hi ha un altar fet de guix i estuc i el pou que recorda el trasllat de les relíquies dels sants titulars i un cor.


Segons la llegenda i la tradició pietosa dels habitants, quan les relíquies dels sants Prim i Felicià eren portades al monestir de Sant Pere de Besalú, els portadors abans de seguir amb la caminada s'aturaren a reposar. Fou llavors quan va començar a brollar l'abundosa font que els va donar l'aigua per fer el camí fins a la capital comtal. Des de aleshores el pou mai ha mancat a l'interior de l’església per tal de recordar aquell prodigi ocorregut.


Intueixo que en la fotografia que podia obtenir a traves de la reixa de ventilació, que el pou a que es fa referència és l’espai protegit al centre. Sou pregats de confirmar-nos-ho a l’email coneixercatalunya@gmail.com

http://devocioteca.blogspot.com.es/2009/06/les-reliquies-de-sant-prim-i-sant.html

http://maiadosquers.blogspot.com.es/2012/06/capella-de-sant-prim-i-sant-felicia.html

http://bibliogoigs.blogspot.com.es/2015/06/goigs-de-sant-prim-i-sant-felicia-la.html


La nostra infinita gratitud a les persones no nascudes a Catalunya, que triaven el nostre país per a viure. Amb la seva presència no ens sentim tant ‘abandonats’. Gràcies també, a les moltes persones que s’estimen ‘el seu poble’ amb bogeria, i que ens han fet confiança compartint amb nosaltres els seus ‘tresors’.