dilluns, 9 de gener del 2017

IN MEMORIAM DEL CINEMA MONTGRÍ. TORROELLA DE MONTGRÍ. EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

Els amics de Pobles de Catalunya , expliquen que l’edifici del cinema Montgrí, fou construït l'any 1928 per iniciativa del torroellenc, Josep Capellà – ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de les dates de naixement i traspàs i del cognom matern - , que havia fet fortuna a Cuba.

Josep Capellà va comprar l'antiga casa Llobregat i la va fer derruir, Al seu solar es va alçar el cinema, projectat per l'arquitecte , Emili Blanch i Roig (La Pera, 30 d'octubre de 1897 - Girona, 9 de gener de 1996) , i constitueix un dels pocs exemples d'estil Art Decó a la comarca.

Va ser reformat i modernitzat l'any 1956, mantenint però l'aspecte exterior, i de nou l'any 1985, quan va ser adquirit per l'Ajuntament.

Ens agradarà tenir noticia també dels arquitectes que les successives restauracions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Llegia a :
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?
registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Montgr%C3%AD&page=11&pos=105

Edifici de planta baixa rectangular que ocupa la cantonada dels carrers de Sant Agustí i de Codina. La façana principal presenta una gran porta d'accés a la banda dreta, rectangular, amb una interessant reixa de ferro i una marquesina d'obra a la part superior. A la banda esquerra, on es troba la porta d'accés al bar, hi ha tres obertures rectangulars al primer pis que formen un balcó corregut. La decoració d'aquesta part del parament és de bandes verticals acanalades. A la façana del carrer de Sant Agustí hi ha diverses obertures d'arc rebaixat a la planta baixa i rectangulars al primer pis. L'edifici es corona amb un conjunt de cornises.


Es fa difícil aconseguir bones imatges dins al nucli de Torroella de Montgrí, format per carrers estrets, i ombrívols en aquests dies hivernals.

Em sobtava la forma diminutiva Torroella de Montgrí, en un indret on les torres de guaita i bada son la norma, intueixo la intervenció maldestra i/o malintencionada d’algun funcionari no català, o manifestament anticatalà.

M’explicaven a l’Estartit , topònim derivat de AESTUARIUM TICERI, estuari del Ter, que l’edifici de l’escola anterior a la dictadura franquista, se’l enduia el mar. Sou pregats de fer-nos arribar si més no una fotografia, i qualsevol dada relativa a la seva història a l’email coneixercatalunya@gmail.com