dimecres, 11 de gener del 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JULIÀ DE BOADA. PALAU-SATOR. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa, retratava l'església parroquial de Sant Julià de Boada, avui al terme de Palau-sator, la descripció de patrimoni Gencat ens diu ; edifici de petites dimensions que es troba a la plana, prop de la carretera de la Bisbal a Pals. És d'una sola nau capçada per un absis trapezoïdal. La nau de dues crugies i l'absis tenen l'eix desplaçat vers la dreta. Aquesta irregularitat també s'acusa a l'exterior. Al mur de migdia, uns carreus escairats a la part superior accentuen l'angle que formen les dues crugies separades per un arc toral de ferradura amb els muntants reculats respecte a l'arrencada de l'arc. L'arc triomfal, també de ferradura, presenta uns relleus decoratius a les impostes. A la volta de canó, una mica ultrapassada, s'endevina l'empremta del cindri. Al tram occidental del mur de migdia hi ha la porta d'accés, que la restauració va retornar a la forma que inicialment devia tenir, d'arc de ferradura. El sòl conserva un enllosat antic de peces rectangulars de pedra sorrenca, que presenten diferents nivells.Un campanar d'espadanya capçat s'alça sobre l'arc triomfal.

Tot l'aparell de construcció és de pedra arenosa sense treballar, disposada irregularment tret d'alguns carreus grans, més regulars, esparsos. A banda i banda, sota la coberta, a la crugia més propera a l'absis hi ha sengles filades de lloses inclinades.

Al presbiteri i en alguns punts de la nau hi ha restes de pintures romàniques, part de les quals van ser traslladades al Museu d'Art de Girona.

Documentada des del 994, sembla que correspon a l'"Eclesiam de Boada", que Ramon Berenguer III deixà en un testament el 1131 a la canònica de Girona, i a l'alou que, segons una butlla papal del 1103, el monestir de Sant Feliu de Guíxols posseïa a "Iofredi" de Boada.

Malgrat que l 'església de Sant Julià de Boada, és un dels edificis religiosos anteriors al romànic més notables de la comarca, durant anys ha estat usat com a dependència agrícola d'una masia.

L'any 1958, l'adquirí la Diputació de Girona, i la va restaurar (1980-1981).


Fotografia de Jordi Contijoch Boada

Estem esperant resposta de l’autoria del edifici de l’actual ajuntament, que ocupa les escoles anteriors a la dictadura franquista.


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com