divendres, 13 de gener del 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JOAN BAPTISTA. BORGONYÀ. CORNELLÀ DEL TERRI. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

En el nostre periple – inacabat encara – pel terme municipal de Cornella del Terril, ens arribàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, fins al veïnat de Borgonyà, situat en un turonet, prop del riu Terri, i centrat per l'església parroquial, , advocada a Sant Joan Baptista, consagrada l'any 1142 . +

Patrimoni Gencat ens diu; edifici és d'una sola nau, coberta amb volta apuntada, i absis semicircular, rematat amb una cornisa que descansa sobre arcuacions llombardes dividides en sèries de quatre, a l'exterior. Les parets estructurals són de maçoneria excepte en l'absis romànic que conserva els carreus ben escairats i la de la façana principal. Al costat de migdia hi té adossada la rectoria i a tramuntana trobem la sagristia i una capella barroca dedicada a la Verge del Roser. El campanar d'espadanya va ser reconvertit en torre al segle XVII. És de planta quadrada amb una obertura en forma d'arc de mig punt a cada costat i coberta de teula a quatre vessants. La porta d'entrada és amb carreus de forma motllurada de l'any 1623.
De l'edifici primitiu només es conserva l'absis d'estil romànic, que originalment havia estat cobert amb pissarra.

L'actual sostre amb volta de la nau és del segle XVII, així com també ho és la porta principal.

A la llinda de l'accés es pot llegir: "Ivan 16 23 Blanch Alaudabile nomendnia".

La capella lateral és dedicada a la Verge del Roser i fou construïda el 1721, en l'actualitat hi ha una bellissima imatge de la Sagrada Família.


Trobàvem l’església oberta, això alhora que ens permetia retratar-ne l’interior, em permetia preguntar on era l’escola pública abans de la dictadura franquista; m’explicaven que estava a l’altre costat del carrer, que l’edifici ha estat reformat , i que actualment és una vivenda privada.


Sou pregats d'afegir-vos a la nostra recerca, tant pel que als edificis escolars dels altres nuclis de Cornellà del Terri, com els de la resta de pobles de la Comarca del Pla de l'Estany, de la provincia de Girona, i de TOTA la NACIÓ Catalana. Esperem les vostre aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com