diumenge, 22 de gener del 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT GENÍS. TORROELLA DE MONTGRÍ. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

Teníem ocasió el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, d’accedir al interior de l'església parroquial de Torroella de Montgrí, advocada a Sant Genís, perquè s’hi celebrava la missa exequial de la Montserrat Sagrera Bagudà que lliurava l’ànima al Senyor als 74 anys.


Patrimoni Gencat ens explica que el temple està situat al nucli més antic de la vila. És un temple d'una sola nau (de 14,46 metres) de cinc trams amb arcs torals apuntats recolzats sobre pilars que es corresponen amb els contraforts exteriors. A cada banda hi ha cinc grans finestrals d'arc apuntat. Entre els arcs hi ha voltes de creueria, amb claus de volta que presenten relleus de gran interès. L'absis és de base poligonal, de set costats, amb capelles i finestrals apuntats. A banda i banda de la nau hi ha capelles, algunes d'elles modificades per intervencions posteriors a la construcció del temple. A la banda nord es troba la Capella Fonda, a la qual s'accedeix des de l'interior. La sagristia és situada a la dreta del presbiteri, i el cor a l'extrem de ponent, de cara a l'altar major. L'església té dues portes d'accés: una situada a ponent, la de Sant Genís, i la porta de migdia, que ocupa el lloc destinat anteriorment a capella lateral. La façana és barroca, amb una gran portalada que presenta elements d'inspiració clàssica. El temple té dos campanars: el petit, més antic, és de base quadrada i cos superior hexagonal amb coberta piramidal, i el nou, inacabat, es troba situat a la banda nord de la façana, i és octogonal, amb una balustrada a cada una de les cares. És remarcable la decoració escultòrica de les impostes i de les gàrgoles.

El temple va ser erigit durant el segle XIV, en substitució d'un d'anterior, d'època romànica. Va ser iniciat a principis d'aquest segle i acabat en l'interior probablement el 1605 (en una clau de volta apareix aquesta data). La consagració de l'església va realitzar-se l'any 1609. Posteriorment van efectuar-s'hi obres de gran importància durant el segle XVIII: d'aquest període daten la Capella Fonda, la Sagristia, el campanar nou, la porta de Migdia i la façana de Ponent.
Recollia imatges del interior en acabar la funció religiosa.